HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡέγκλινγκ: Μείωση των φορολογικών συντελεστών

Ρέγκλινγκ: Μείωση των φορολογικών συντελεστών

Με διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που προωθεί η νέα κυβέρνηση, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Αν και η κυβέρνηση μόλις εκλέχθηκε και αναμένονται λεπτομέρειες, από τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα είναι ενθαρρυντικά στον βαθμό που η χώρα σέβεται το πλαίσιο εποπτείας και τις δεσμεύσεις του προγράμματος, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει την ανάπτυξη κορυφαία προτεραιότητά της, ενώ την ίδια ώρα να διατηρήσει το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, ενώ συμβούλευσε τη νέα κυβέρνηση ότι οι όποιες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Ακόμη, ανέφερε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να συνδυαστεί με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η ανάπτυξη και ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι οι όροι- κλειδιά για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα, σημείωσε ακόμη.

Ικανοποίηση Ρέγκλινγκ για τις διαβεβαιώσεις

Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τη Δευτέρα. «Με διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιτύχει βιώσιμους ρυθμούς μακροπρόθεσμης ανάπτυξης με ταυτόχρονη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2020. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου», είπε ο Ρέγκλινγκ.

Κάνοντας αναφορά στην τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν, σημείωσε ότι προκύπτει καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν διασφαλίζεται η συνέπεια μεταξύ υλοποιηθέντων μέτρων και δεσμεύσεων της χώρας. Κάποιες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν είναι πιθανό να επιδράσουν αρνητικά στην ανάπτυξη και να υπονομεύσουν τις προηγούμενους μεταρρυθμίσεις, όπως οι αυξήσεις των δαπανών, τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντικό να παραμείνει η χώρα σε μεταρρυθμιστική τροχιά και μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, πρόσθεσε.

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο Ρέγκλινγκ

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας, παράλληλα με την τήρηση των δεσμεύσεων και τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για τα αναπτυξιακά μέτρα πρότεινε τα εξής:

Διατήρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων:

Δεν πρέπει να αναιρεθούν μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων, όπως στην αγορά εργασίας. Τυχόν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, για παράδειγμα, θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις εξελίξεις σε επίπεδο παραγωγικότητα προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα, δεδομένων μάλιστα των ανησυχητικών δημογραφικών προοπτικών της χώρας. Για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα απαιτούνται μέτρα που θα βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα και θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις, όπως μέσω της μείωσης του χρόνου αναμονής στα δικαστήρια και της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης.

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων:

Είναι απαραίτητη σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση της κουλτούρας εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα με στόχο την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.

Θωράκιση του τραπεζικού κλάδου:

Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να τονωθεί η ανάπτυξη. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και κερδοφόρο τραπεζικό κλάδο που θα στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Εξισορρόπηση των δημοσιονομικών πολιτικών:

Θα πρέπει να στοχεύουν στην επίσπευση της ανάπτυξης διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τους δημοσιονομικούς στόχους. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μείωση του αφορολόγητου. Επιπλέον, θα πρέπει να εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος για παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις.

Μέτρα με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα:

Οι κοινωνικές παροχές θα πρέπει να επικεντρωθούν στους λιγότερο ευνοημένους, όπως οι νέοι όπου τα ποσοστά φτώχειας είναι αυξημένα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση