HomeHL-WorldΑμετανόητος ο Ερντογάν για την Κυπριακή ΑΟΖ

Αμετανόητος ο Ερντογάν για την Κυπριακή ΑΟΖ

Ετοιμάζει κυρώσεις η ΕΕ -Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανυποχώρητος μοιάζει να είναι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την Κυπριακή ΑΟΖ και την συνεκμετάλλευση των υπαρχόντων κοιτασμάτων, την ώρα που από τις Βρυξέλλες φημολογείται ότι το τουρκικό «Φατίχ» πραγματοποίησε επιτυχημένη γεώτρηση ανοικτά της Πάφου.

Μάλιστα, μιλώντας σε ΜΜΕ της χώρας του ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι «ο Πορθητής και το Γιαβούζ τα γεωτρύπανά μας, μαζί με το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους καμία απειλή».

Συνεχής επικοινωνία Αθήνας με Λευκωσία -Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας

Απεναντίας από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου φαίνεται πως υπάρχει συνεχής επικοινωνία προκειμένου η Τουρκία και οι καθημερινές προκλήσεις της με τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ να αντιμετωπίζονται με κοινή κατεύθυνση και από τις δύο χώρες.

Παράλληλα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα βρεθεί σήμερα, Δευτέρα (15/07) στις Βρυξέλλες προκειμένου να δώσει το «παρών» στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Σημειώνεται ότι ο νέος ΥΠΕΞ με το «καλημέρα» μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επιτέθηκε στην Τουρκία μιλώντας για παράνομη γεώτρηση που υπονομεύει την ασφάλεια.

Ετοιμάζει κυρώσεις η ΕΕ για τις δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Από την πλευρά της η ΕΕ πλέον φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα πως οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν θα σταματήσουν και ήδη υπάρχουν ζυμώσεις προκειμένου να αποφασιστεί το πρώτο πακέτο κυρώσεων που θα επιβληθεί στην χώρα του Ερντογάν. Σύμφωνα με όσα είχε μεταδώσει προ ημερών το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναστείλει τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα και το 2020 θα περιορίσει την προενταξιακή βοήθεια που της παρέχει.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση