HomeHL-GreeceΠώς θα χειριστεί ο Μητσοτάκης τα δύσκολα θέματα

Πώς θα χειριστεί ο Μητσοτάκης τα δύσκολα θέματα

Ασυλο, Εξάρχεια και Μεταναστευτικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς την προσεχή Δευτέρα η Βουλή θα ψηφίσει για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, και θα αρχίσουν να τρέχουν οι κανονικές διαδικασίες του Κοινοβουλίου. Κοινοβούλιο που δεν θα διακόψει για τις καλοκαιρινές διακοπές, και θα λειτουργήσει κανονικά, με εξαίρεση τις ημέρες του 15Αύγουστου.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, μέσα στον Ιούλιο, θα αφορά την λειτουργία της κυβέρνησης , ενώ θα προστεθεί και η διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η βιασύνη για την ρύθμιση δεν είναι τυχαία, καθώς αναδεικνύει την πρόθεση του πρωθυπουργού, η χώρα να περάσει σε εποχή κανονικότητας, με την ασφάλεια και την δημόσια τάξη να είναι στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Η σχετική διάταξη, που θα επιτρέψει την προστασία των ακαδημαϊκών, που σήμερα υφίστανται το «bullying» των αντιεξουσιαστών, και την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, που σήμερα έχουν μετατραπεί σε χώρους αποθήκευσης πολεμοφοδίων για τις μάχες με τα ΜΑΤ πέριξ του Πολυτεχνείου, έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς σηματοδοτεί την νέα εποχή της τήρησης των νόμων, σε αντίθεση με την χαλαρότητα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την ακτιβιστική βία.

Καθοριστικό ρόλο, στην εφαρμογή της νομοθεσίας, θα έχει το δίδυμο Νίκη Κεραμέως και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με την υπουργό Παιδείας να εισηγείται την διάταξη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να αναλαμβάνει την εφαρμογή του νόμου.Η ψήφιση της σχετικής διάταξης θα αποτελέσει την αφορμή και για την πρώτη κόντρα της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα, που θα δώσει την πρώτη μάχη, μαζί με το ΚΚΕ, για την διατήρηση του ασύλου.

Το στοίχημα των Εξαρχείων για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η κατάργηση του ασύλου, θα συνδυαστεί με τα πρώτα μέτρα για την επιστροφή των Εξαρχείων στους κατοίκους του, καθώς οι εντολές Μητσοτάκη στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι να δοθεί τέλος στο άβατο και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Το πλάνο, που θα ξεδιπλωθεί σταδιακά, με στόχο την απομάκρυνση από την γειτονιά των εμπόρων ναρκωτικών και των διαφόρων συμμοριών που δρουν στην περιοχή, προβλέπει την ενισχυμένη περιπολία αστυνομικών και την επιστροφή της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις θα ενισχυθούν αργότερα και με τη επικείμενη επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Πληροφορίες θέλουν την ομάδα να εχει πλέον διαφορετικό ρόλο σε σχέση με το παρελθόν, ενδεχομένως και νέο τίτλο, ώστε να καμφθούν-ως ένα βαθμό- και οι αναμενόμενες πολιτικές αντιδράσεις από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα θα σταλούν και τα πρώτα «μηνύματα» στις διάφορες ομάδες των αναρχικών που δρουν με ορμητήριο τα Εξάρχεια, όπως ο Ρουβίκωνας, καθώς θα δοθεί τέλος στις καταλήψεις των κτηρίων και στο ακαταδίωκτο της ακτιβιστικής βίας, αλλά και στα διάφορα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους παράνομους μετανάστες.

Αγκάθι το μεταναστευτικό

Η διαχείριση του μεταναστευτικού πάντως ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμα πιο δύσκολο στοίχημα για την νέα κυβέρνηση και τον υπερυπουργό Μιχαλη Χρυσοχοΐδη, που εχει και το μεταναστευτικής πολιτικής στο χαρτοφυλάκιό του, με αναπληρωτή τον πρώην διπλωμάτη Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς η ροή των αφίξεων συνδέεται άμεσα μέ τα ελληνοτουρκικά.

Μετά το τηλεφώνημα Ερντογάν-Μητσοτάκη είναι σαφές ότι Αθήνα και Άγκυρα τηρούν στάση επιφυλακτική, χωρίς να ανοίγουν τα χαρτιά τους για τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς στην εξίσωση προστίθεται και η συνεχιζόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ- με τα τουρκικά πλοία Φατίχ και Γιαβούζ να συνεχίζουν τις γεωτρήσεις, όπως άλλωστε δήλωσε ο κ. Ερντογάν – αλλά και η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, μετά την απόκτηση από την γειτονική χώρα των ρωσικών πυραύλων S-400.

Οι πρώτες κυρώσεις από την ΕΕ, ήπιες πάντως σε σχέση με τις απαιτήσεις της Λευκωσίας, και τα αναμενόμενα αντίμετρα της Ουάσινγκτον, ενδέχεται να δημιουργήσουν νέο σκηνικό έντασης, με τον Τούρκο Πρόεδρο να διαθέτει πάντα το όπλο της αύξησης των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά, που θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται σήμερα με τον απερχόμενο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη σύσκεψη με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση