Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει στις 9:00 το πρωί στην Πλατεία Δασκαλογιάννη η Ομάδα Γυναικών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αφορμή τη συνέχιση της δίκης σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση του βιασμού ανήλικης αθλήτριας από τον προπονητή της.

Στη σχετική ανακοίνωση των Γυναικών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επισημαίνονται τα εξής:

«Στις 12 Ιουλίου, στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό μια υπόθεση που μας αφορά όλες και όλους. Το 2015 ο συνταξιούχος πλέον καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Λυκειάρχης σε σχολείο στην Ιεράπετρα κρίθηκε ένοχος χωρίς ελαφρυντικά για το βιασμό κατ’ εξακολούθηση της τότε 14χρονης μαθήτριας του με ποινή κάθειρξης 12 ετών. Ένα χρόνο μετά αφέθηκε ελεύθερος επικαλούμενος λόγους υγείας, ενώ κυκλοφορούσε υγιέστατος και χωρίς καμία ντροπή στην πόλη της Ιεράπετρας!

Ο γυμναστής βίαζε κατ’ εξακολούθηση την τότε 14χρονη μαθήτριά του το 2001. Εκείνη βρήκε το κουράγιο να τον καταγγείλει μετά από τόσα χρόνια, ενώ βρήκε στήριξη και σε μια συναθλήτριά της η οποία κατέθεσε ότι δεχόταν αφόρητη σεξουαλική παρενόχληση από τον προπονητή. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε στο δικαστήριο πως ήταν ΄΄συναινετική μέθοδος αύξησης της απόδοσης της αθλήτριας΄΄, ενώ αργότερα δήλωσε ότι είχε σχέση μαζί της.

Τον γυμναστή δεν τον συναντάμε πρώτη φορά: το 2013 είχε καταδικαστεί για επίθεση κατά μεταναστών την ώρα που κοιμόντουσαν στην Ιεράπετρα, ενώ είναι ένας από τους κατηγορούμενους στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής! Η γυναίκα του ήταν υποψήφια με τη φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ενώ ο ίδιος έχει διαγραφεί από την ΕΛΜΕ Λασιθίου λόγω ΄΄ανοικτής προπαγάνδας υπέρ των ναζιστικών ιδεών σε νέους΄΄ και ΄΄για απειλές και προειδοποιήσεις για τη σωματική ακεραιότητα πολιτών΄΄.

Ο βιασμός αλλά και κάθε λογής έμφυλη και σεξουαλική βία δεν είναι ξεκομμένη από το κοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο στο οποίο συμβαίνουν. Στις ταξικές κοινωνίες οι πατριαρχικές λογικές εκμετάλλευσης, εδραιώνονται στην κοινωνία και η κυρίαρχη τάξη δομεί την εξουσία της πάνω σ’ αυτές. Η φασιστική ιδεολογία, ως η κατεξοχήν επιθετική έκφραση του καπιταλισμού στην κοινωνία, αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους, είτε είναι εργάτες, είτε μετανάστες, είτε γυναίκες ως αντικείμενα εκμετάλλευσης. Έτσι, οι γυναίκες θεωρούνται κατώτερες των ανδρών, πειθήνιες εντολοδόχοι του ανδρικού φύλου, προορισμένες κυρίαρχα για τεκνοποίηση και για ανατροφή των τέκνων. Αν θέλουμε να συμβάλλουμε πραγματικά στην πρόληψη και την εξάλειψη αυτών των προβλημάτων πρέπει να ανατρέψουμε το σύστημα που τα αναπαράγει: το καπιταλιστικό σύστημα, που, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, μαζί με την κερδοφορία του επιδιώκει και τη διαιώνιση της εξουσίας του.

Ως Ομάδα Γυναικών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου διεκδικούμε την τιμωρία του. Οι παρεμποδίσεις καταγγελίας περιστατικών έμφυλης βίας, οι παραινέσεις από θεσμικά πρόσωπα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της δίκης, για να πάρουν τα θύματα πίσω τις κατηγορίες, αλλά και οι προκλητικές αθωώσεις βιαστών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, είναι εμπόδια που προστίθενται στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη και νομικά αλλά και ψυχικά καταγγελία βιασμού.

Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είμαστε πάντα δίπλα στα θύματα που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν δημόσια το βιασμό ή τη σεξουαλική παρενόχλησή τους, σε όσες υφίστανται έμφυλη βία, δίπλα σ’ αυτές που διεκδικούν ίσο μισθό για ίση εργασία, δίπλα σε όσες διεκδικούν το δικαίωμά τους να αποφασίζουν για το σώμα και τη ζωή τους!

Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι αρκούν τα δικαστήρια για να εκλείψουν αυτά τα περιστατικά, αναγνωρίζουμε όμως τη σημασία τους! Τα δικαστήρια δε θα αποδώσουν γενικά κι αόριστα δικαιοσύνη χωρίς την πίεση του κινήματος! Στις 12 Ιουλίου δεν κρίνεται μόνο η ποινή του συγκεκριμένου κατηγορούμενου, ούτε μόνο η αξιοπρέπεια αυτής της γυναίκας που βρήκε το θάρρος να τον καταγγείλει μετά από τόσα χρόνια. Κρίνεται και η στάση όλων μας μπροστά σε τέτοια περιστατικά και η δυνατότητα κι άλλων θυμάτων σεξουαλικής και έμφυλης βίας να σπάσουν τη σιωπή! Στεκόμαστε δίπλα στην 32χρονη που αρνείται να υποκύψει και στέκεται δυνατή απέναντι στην πατριαρχία, τον φασισμό και μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας!

Στις 12 Ιουλίου στις 9 π.μ. θα είμαστε στην πλατεία Δασκαλογιάννη!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση