HomeΕΚΛΟΓΕΣΤο παρασκήνιο της συγκρότησης του υπουργικού συμβουλίου

Το παρασκήνιο της συγκρότησης του υπουργικού συμβουλίου

Οι "καραμπόλες" και οι εκπλήξεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η τελική σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προέκυψε έπειτα από «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής, που άφησαν εκτός αρκετά πρόσωπα που θεωρούνταν σίγουρα.

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να αξιοποιήσει τα έμπειρα στελέχη του κόμματος αλλά και να αναδείξει πρόσωπα της γενιάς του και ανθρώπους που εξειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς.

Συνολικά, 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη βρίσκονται στη νέα κυβέρνηση. Από τα 51 μέλη της κυβέρνησης, πέντε είναι γυναίκες.

Οι ανατροπές

«Καραμπόλες» προκλήθηκαν σε πέντε υπουργεία. Πρόκειται για το υπουργείο Άμυνας, Δικαιοσύνης, Υγείας, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη βρέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος μετά την άρνηση της να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού, καθώς όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ήθελε να αναλάβει και το υπουργείο Πολιτισμού παράλληλα, σε μια μορφή υπερυπουργείου. Μετά την άρνησή της, η θέση προτάθηκε στον Χάρη Θεοχάρη.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης αρχικά είχε ακουστεί το όνομα του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος όμως τελικά θα είναι υπουργός Άμυνας, προκαλώντας τη μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Υγείας, αν και τομεάρχης Άμυνας του κόμματος το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Κικίλιας άλλωστε είναι και γιατρός και θα κληθεί να αξιοποιήσει τις γνώσεις του στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Ύστερα από τη συγκεκριμένη αλλαγή, ο Κώστας Τσιάρας που προαλειφόταν για το υπουργείο Υγείας, τοποθετήθηκε τελικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι πληροφορίες ήθελαν τον Μάκη Βορίδη να αναλαμβάνει το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά τελικά «κατοχύρωσε» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Οι εκπλήξεις

Έκπληξη χαρακτήρισαν την ανάληψη καθηκόντων κυβερνητικού εκπροσώπου από τον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν Διευθυντής του Γραφείου του προέδρου της ΝΔ.

Η υπουργοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αν και υπήρχε στα σενάρια που ακούγονταν για τη νέα κυβέρνηση, προκάλεσε την αντίδραση του ΚΙΝΑΛ και τη διαγραφή του.

Η ΝΔ τελικά για τη θέση του προέδρου της Βουλής προτείνει τον Κώστα Τασούλα λόγω της εμπειρίας του και της πορείας του, αν και αρκετοί περίμεναν τη θέση να αναλάβει ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Τα πρόσωπα που ξεχώρισαν

Στη νέα κυβέρνηση ξεχωρίζουν δύο πρόσωπα της αγοράς, ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος και ο Κώστας Φραγκογιάννης. Ο κ. Ζαριφόπουλος αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ως πρώην περιφερειακός Διευθυντής Νοτιανατολικής Ευρώπης της Google αναμένεται να φέρει νέα πνοή. Ενώ, ο κ. Φραγκογιάννης διετέλεσε για 30 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος επιχειρήσεων.

Πηγή πληροφοριών: ΤΑ ΝΕΑ, Αυγή, Έθνος, enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση