HomeΕΛΛΑΔΑWelt: Οι Ελληνες περιμένουν ένα θαύμα από τον Μητσοτάκη

Welt: Οι Ελληνες περιμένουν ένα θαύμα από τον Μητσοτάκη

«Ο Τσίπρας απογοήτευσε τους αριστερούς»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, αλλά και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, αναλύει η Welt.

«Από αυτόν τον άνθρωπο περιμένουν οι Έλληνες ένα θαύμα», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας, που σχολιάζει ότι ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εθνικές εκλογές πιθανόν επειδή δεν έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις. Το πρόβλημα, αναφέρει η συντάκτρια της Welt, είναι ότι παρόλα αυτά οι Ελληνες περιμένουν ένα θαύμα και σε αυτό ο κ. Μητσοτάκης εξαρτάται από την ΕΕ.

 «Το μυστικό της επιτυχίας του Μητσοτάκη»

«Εκ πρώτης όψεως ο πρόεδρος της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας είναι ένας ασυνήθιστος φορέας ελπίδας, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Οι εμφανίσεις του 51χρονου -αντιθέτως από του χαρισματικού προκατόχου του- είναι νηφάλιες και χαρακτηρίζονται από μεγάλη σοβαρότητα», γράφει η Welt και σημειώνει ότι πιθανόν εκεί να βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας του κ. Μητσοτάκη.

«Οι Έλληνες, οι οποίοι εξακολουθούν να υποφέρουν υπό το βάρος των συνεπειών της σοβαρής οικονομικής κρίσης, θέλουν μια πολιτική νέα αρχή. Αλλά αυτή τη φορά δεν θα είναι ριζοσπαστική. Το πρόβλημα είναι μόνο ότι παρόλα αυτά περιμένουν από τον Μητσοτάκη ένα θαύμα. Με το αξίωμα του πρωθυπουργού ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει ένα έργο στο οποίο αποτυγχάνουν οι προκάτοχοί του εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να φέρει ευημερία στη χώρα και να φροντίσει η ευημερία να φτάσει σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού. Τους γυμνούς αριθμούς, οι οποίοι θα είναι η πρόκλησή του, τους γνωρίζει καλά. Το πρόβλημά του θα είναι ότι τα δημόσια ταμεία είναι άδεια και ότι αν θέλει να δημιουργήσει, χρειάζεται χρήματα και εμπιστοσύνη. Και τα δύο έχουν λιγοστέψει στην Ελλάδα», συνεχίζει το δημοσίευμα.

 «Ο Τσίπρας απογοήτευσε τους αριστερούς»

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του ο Τσίπρας έπρεπε να παραδεχθεί ότι τελικά είχε να επιλέξει μεταξύ ενός νέου προγράμματος βοήθειας και των συνδεδεμένων με αυτό επιταγών λιτότητας ή μιας χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωζώνη. Ο Τσίπρας επέλεξε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και την πορεία λιτότητας και απογοήτευσε έτσι όλους στο αριστερό στρατόπεδο, οι οποίοι τον είχαν ακολουθήσει εκ πεποιθήσεως και όλους τους άλλους οι οποίοι είχαν μπουχτίσει με τα μεγάλα κόμματα», αναφέρει ακόμη η γερμανική εφημερίδα.

«Με την καταψήφιση του Τσίπρα τελειώνει και ένα πείραμα: η ριζοσπαστική επανεκκίνηση σχεδόν έριξε έξω τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως απέτυχε και επειδή δημιουργήθηκαν πολύ λίγες νέες θέσεις εργασίας και προσέλκυσε πολύ λίγες ξένες επενδύσεις», εκτιμά η αρθρογράφος και προσθέτει ότι για αυτό ακριβώς ο κ. Μητσοτάκης κατά τον προεκλογικό του αγώνα δεν προσπάθησε καν να πει στους Έλληνες ότι μπροστά τους βρίσκονται εύκολοι καιροί.

 «Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από τη διάθεση της ΕΕ»

«Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων εμπιστεύεται ειδικά στον Μητσοτάκη τη νέα αρχή προκαλεί έκπληξη, κοιτάζοντας την οικογενειακή του καταγωγή», γράφει η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αλλά σημειώνει ότι παρά το γεγονός πως προέρχεται από μια παλιά πολιτική δυναστεία, δεν τον βλέπουν- εντός και εκτός ΝΔ- ως εκπρόσωπο του παλιού κατεστημένου. Αυτό, σχολιάζει η συντάκτρια, σχετίζεται ιδιαίτερα με το γεγονός ότι «δεν ανήκει σε αυτή την πτέρυγα του κόμματός του η οποία κυβερνούσε μεταξύ 2004-2009 και οδήγησε με ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική τη χώρα στον οικονομικό γκρεμό».

Ακόμη, η Welt αναφέρεται στην «απροσδόκητη για κάποιους» την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη για την ηγεσία του ΝΔ και την επικράτησή του, ενώ ήταν outsider. «Μετά από αυτή την απροσδόκητη επιτυχία τον συνοδεύει η φήμη ότι μπορεί να κάνει θαύματα», λέει η γερμανική εφημερίδα, που σημειώνει ότι για να πετύχει τους στόχους της η νέα κυβέρνηση, οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να της δώσουν περιθώρια ευελιξίας. «Οι καλές του σχέσεις με τους συντηρητικούς αρχηγούς κυβερνήσεων με τους οποίους βρίσκεται στο ΕΛΚ, σίγουρα θα τον βοηθήσουν σε αυτό. Αλλά όλες οι ικανότητές αριθμητικής του νηφάλιου Κυριάκου Μητσοτάκη μάλλον δεν θα αλλάξουν τίποτα στο ότι το μέλλον της Ελλάδας παραμένει εξαρτημένο από την καλή διάθεση της ΕΕ», καταλήγει το δημοσίευμα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση