HomeCity GuideΠαρουσίαση βιβλίων του Θανάση Λάλα

Παρουσίαση βιβλίων του Θανάση Λάλα

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019 και ώρα 20:00 στο Πολύκεντρο Νεολαίας Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4, Ηράκλειο) θα γίνει η παρουσίαση των βιβλίων του Θανάση Λάλα
Μια μεγάλη Ελληνίδα, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.
Συνομιλίες με τον Θανάση Λάλα.
Έφοδος στον ουρανό.
Συνομιλώντας με 21+2 πρόσωπα που βραβεύτηκαν από την Σουηδική Ακαδημία με Νόμπελ
Γιώργος Νταλάρας….και το καλοκαίρι κρυώνω!,
1
Ο Θανάσης Λάλας θα παρουσιάσει επιλεγμένα (πλην όμως άγνωστα) βίντεο που αποδεικνύουν την αθανασία του πνεύματος κάποιων θνητών!
– Η συνάντηση με τον Ζοζέ Σαραμάγκου στο σπίτι του στο Λαντσαρότε.
– Η συνάντηση με την Ντόρις Λέσινγκ στο σπίτι της στο Λονδίνο
– Ο Σιμόν Πέρες μιλώντας από το δωμάτιο της εξουσίας και λέγοντας αυτά που δεν πιστεύουν τα αυτιά μας.

Θα τεθούν προς απάντηση ερωτήματα:
Ποσό ρόλο παίζει το DNA στο δρόμο που θα τραβήξουμε στη ζωή μας;
Ο άνθρωπος γεννιέται ή γίνεται αυτό που τελικά είναι;
Υπάρχει ταλέντο;
Οι επιρροές ή οι επιλογές είναι πιο καθοριστικές στη ζωή μας;
Τι βάζει τον χρόνο με την πλάτη στο έδαφος;
Ποσό τα ατυχήματα είναι η τύχη μας;
Αρρωσταίνει το μυαλό;
Θεραπεύεται η ψυχή;
Πως δημιουργούνται οι μύθοι;

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Μια μεγάλη Ελληνίδα, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. Συνομιλίες με τον Θανάση Λάλα.
Σαν μια μαύρη μικρή τελεία που όσο την πλησιάζεις τόσο μεγαλώνει κι όταν πια έχεις φτάσει σε απόσταση αναπνοής έχει πάρει το σχήμα γίγαντα. Αυτή είναι η Ελένη, μια μικροσκοπική σωματική μάζα που έχει φυλακίσει μέσα της το πάθος της Ιστορίας μιας χώρας που χρόνια τώρα παλεύει να βρει την ταυτότητά της, που νομίζει ότι έχασε στις σελίδες που δεν γράφτηκαν λόγω των 400 χρόνων σκλαβιάς.

Η Ελένη είναι παντός καιρού. Τα φυσικά φαινόμενα δεν κινδυνεύουν και δεν επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, για να μην πω ότι ενίοτε τα φυσικά φαινόμενα καθορίζουν τις συνθήκες, τον καιρό τους, την εποχή τους, τις ηλιοφάνειες και τις καταιγίδες που πέφτουν στα κεφάλια όλων και τα ανοίγουν ή τα κλείνουν από φόβο! Η Ελένη είναι η οξεία του τονισμού μας, αλλά κι η περισπωμένη της εθνικής μας ανησυχίας• είναι η δασεία μιας εποχής που πέρασε και έδωσε την θέση της σε μια ατονία χωρίς όρια! Η Ελένη είναι η ψιλή του Βυζαντίου που κρύβουμε μέσα μας χωρίς να το ξέρουμε ή να το αναγνωρίζουμε, αλλά και η υποδιαστολή της πίστης μας ότι είμαστε το ένα και το αυτό με τους αρχαίους που ζούσαν σε αυτούς εδώ τους ίδιους τόπους.

Η Ελένη είναι γυναίκα Ελληνίδα, που στη συμπεριφορά της παραμένει… «κορίτσι οξύ, αληθινή απειλή για το μέλλον… που όταν λέει, θα κοιμηθώ με αυτόν, είναι σαν να σκοτώνει άλλη μια φορά την ιστορία». Γι’ αυτό ντύθηκε την αγάπη και το ενδιαφέρον ενός Αρβελέρ κι έτσι έμεινε για πάντα απειλή, γι’ αυτό και όλοι λένε βλέποντάς την να στέκει εκεί, ανάμεσα: «Κάθε καιρός και η Ελένη του »

Η Ελένη δεν μένει μονίμως εκτός, συνεχώς επιστρέφει και επεμβαίνει με δύναμη λέοντος στα «πράγματα», με σκοπό να στρέψει τους ούριους άνεμους προς την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Μια μεγάλη Ελληνίδα.

Έφοδος στον ουρανό. Συνομιλώντας με 21+2 πρόσωπα που βραβεύτηκαν από την Σουηδική Ακαδημία με Νόμπελ

Έλι Βίζελ, Μάριο Βάργκας Λιόσα, Ναντίν Γκόρντιμερ, Γκύντερ Γκρας, Ντέρεκ Γουώλκοτ, Ντόρις Λέσινγκ, Τζον Νας, Κενζαμπούρε Όε, Οκτάβιο Πας, Σιμόν Πέρες, Χάρολντ Πίντερ, Ιλιά Πριγκοζίν, Ζοζέ Σαραμάγκου, Αμάρτια Σεν, Άντριου Σκάλι, Ουόλε Σογίνκα, Ντέσμοντ Τούτου, Ααρών Τσιχανόβερ, Ντάριο Φο, Σέιμους Χίνι, Ρόουλντ Χόφμαν, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης

Όλοι, ό,τι κι αν κάνουμε στη ζωή μας, δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας, προσπαθούμε να πλησιάσουμε το άπιαστο, να αγγίξουμε τις φτέρνες του Θεού. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα κοινά όρια για όλους, να κρατήσουμε περισσότερο την αναπνοή μας και να βουτήξουμε πιο βαθιά, να δοκιμάσουμε να πετάξουμε χωρίς φτερά, να κάνουμε μια… έφοδο στον ουρανό με τα πόδια στη γη!
Ο αναγνώστης θα μπορέσει να συναντήσει εδώ 21+2 πρόσωπα που κατάφεραν το ακατόρθωτο. Μιλούν για την εμπειρία της κορυφής, για την χαρά της αναγνώρισης, για την ουράνια μοναξιά του πρώτου, για το κόστος της επιτυχίας, για το κέρδος της αποτυχίας, για τη δύναμη των επιρροών, για την ανάγκη των επιλογών, για την απόφαση ως επαναστατική πράξη, για το ταλέντο, το χάρισμα, την συμμετοχή του περιβάλλοντος που ζούμε στην πραγματοποίηση των ονείρων μας, για τα ατυχήματα της ζωής που γίνονται η τύχη μας, για τα λάθη-ήλιους που άλλους καίνε και για άλλους φωτίζουν σκοτάδια γεμάτα κρυμμένους θησαυρούς!

Γιώργος Νταλάρας….και το καλοκαίρι κρυώνω!,

Γιώργος Νταλάρας. Στο πολυβολείο της μνήμης του, με σφεντόνα στα Εξάρχεια, οι Αμερικανίδες Κυρίες, η εποχή «που δεν πρόφταινε να φτάσει η προσβολή στην ψυχή του», οι μάγκες του βουνού, η πίστη ότι δεν υπάρχει «αδύνατον»… μόνο αδύνατοι χαρακτήρες υπάρχουν, ο αδελφός του, το «έτερο εγώ του», η μάνα του με την παρουσία της κι ο Λουκάς, ο πατέρας του, με την απουσία του… «Άσ’ τα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα…», ο πρώτος σεισμός μέσα του, τότε που κατάλαβε ότι η ζωή είναι λίγη κι έχει πολλούς δρόμους…

Γιώργος Νταλάρας. Το πάθος κρύβει ταλέντο και ο θαυμασμός δημιουργεί συγγένειες. Ο καλός ο δάσκαλος σε κρατάει «ξύπνιο» ακόμα κι όταν σε φτύνει ο διάολος… Το κοινό συμμετέχει στο θαύμα, η τύχη είναι παράμετρος αλλά δεν είναι μέτρο στη ζωή, η τελειότητα είναι η ουτοπία που μας κινεί και το «εγώ» χωρίς μέτρο σκοτώνει. Ο μεγάλος καλλιτέχνης επηρεάζει, δεν επηρεάζεται, κάποιοι για το μεροκάματο «μουντζουρώνουν» το τοπίο, η μόδα διαβρώνει, το περιζήτητο μπορεί να γίνει κι επικίνδυνο, με την περιέργεια «ανοίγουμε» το φως, οι επιλογές είναι η ουσία μας.

Γιώργος Νταλάρας. Οι Λίστες του… Τραγούδια-κολώνες, τραγούδια που έχει στην καρδιά του, τραγούδια που θα ήθελε να είχε τραγουδήσει, αξέχαστα τραγούδια, φωνές που ξεπερνούν τα όρια, άνθρωποι που θα καλούσε σε δείπνο, αναπάντητα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, λέξεις που περιγράφουν τον χαρακτήρα του, τα ωραιότερα που έχουν δει τα μάτια του, τα ωραιότερα που έχουν ακούσει τ’ αυτιά του, τι θα έπαιρνε μαζί μου σε ένα έρημο νησί, αποφάσεις που πήρε και δεν το μετάνιωσε, πράγματα που θα ήθελε να κάνει πριν πεθάνει…

Γιώργος Νταλάρας. Μικρές οικογενειακές ιστορίες. Για πρώτη φορά μιλάει για την ατίθαση Άννα της ζωής του και την υπέροχη Γεωργιάννα. Διηγείται ιστορίες με όλους τους ανθρώπους της ζωής του… ο Μίκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Πρόεδρος (Λευτέρης Παπαδόπουλος), ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Μάνος Λοΐζος, ο Μάνος Ελευθερίου, με τον Ξαρχάκο πάνω σε ένα βράχο… ο Γκάτσος, «ο μικρός Πρίγκιπας Λουκιανός», ο Μικρούτσικος, η Χαρούλα, ο Πάνος, ο Χάρης, ο Λαυρέντης, ο Τριπολίτης, η Λίνα, το απύθμενο ταλέντο του Michael Jackson, το φλαμένκο, ο Paco de Lucia, το ρεμπέτικο, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, το Αααααααλφα του ελληνικού τραγουδιού κι ο Στέλιος Καζαντζίδης, το Ωωωωωωμέγα του, ο θείος του ο Καλδάρας, ο Άκης Πάνου, ο Νικολόπουλος, το χάδι του Τσιτσάνη, η επιβράβευση του Μάρκου και τόσοι άλλοι… με άλλα λόγια μια ζωή σαν μυθιστόρημα και πενήντα χρόνια ελληνικό τραγούδι που προσπαθούν να χωρέσουν σε 500 σελίδες!

Γιώργος Νταλάρας. Οι Λίστες του…
• Τραγούδια-κολώνες
• τραγούδια που έχει στην καρδιά του
• τραγούδια που θα ήθελε να είχε τραγουδήσει
• φωνές που ξεπερνούν τα όρια
• άνθρωποι που θα καλούσε σε δείπνο
• τα ωραιότερα που έχουν δει τα μάτια του
• τα ωραιότερα που έχουν ακούσει τ’ αυτιά του
• τι θα έπαιρνε μαζί μου σε ένα έρημο νησί
• αποφάσεις που πήρε και δεν το μετάνιωσε
• πράγματα που θα ήθελε να κάνει πριν πεθάνει…

Ο Θανάσης Λάλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έπαιξε ποδόσφαιρο, συναντήθηκε νωρίς με την τύχη του. Σε πολύ νεαρή ηλικία είχε την ευκαιρία να ζήσει δίπλα στον Στρατή Τσίρκα, ένα σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, και να τον καθοδηγήσει στο χώρο της ποίησης ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Νίκος Καρούζος και ο Μίλτος Σαχτούρης.

Στην ηλικία των 23 γνώρισε τυχαία τον Άντι Γουόρχολ και αυτή η συνάντηση άλλαξε την πορεία της ζωής του. Ξεκίνησε να παίρνει συνεντεύξεις και να επιδιώκει συναντήσεις με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και λόγιους, άρχισε να κάνει καθημερινότητά του αυτές τις συναντήσεις. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει 3500 συνεντεύξεις με μοναδικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε μεγάλα Ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες και έχει διακριθεί ως δημιουργός νέων περιοδικών, έχει δημιουργήσει 33 καινούργια concept για περιοδικά. Σήμερα δραστηριοποιείται δημιουργικά στη ζωγραφική, την γλυπτική και συνεχίζει επιλεκτικά στη γραφή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση