HomeHL-WorldΝέες απειλές από την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Νέες απειλές από την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Τεχεράνη απείλησε να αποδεσμευθεί και από άλλες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα εντός «60 ημερών», εκτός κι αν βρεθεί μια «λύση» με τους εταίρους στην συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν που να ικανοποιεί τα αιτήματά της.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, διαφορετικά, μέσα σε 60 ημέρες, θα ξεκινήσουμε το τρίτο στάδιο» του σχεδίου για περιορισμό των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015, δήλωσε στον Τύπο ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί.

«Τα μέτρα είναι αναστρέψιμα»

Υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας, ο Αρακτσί δήλωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τον Μάιο από το Ιράν σε ό,τι αφορά την υπαναχώρηση από ορισμένες δεσμεύσεις είναι αναστρέψιμα ανά πάσα στιγμή εάν το Ιράν δει να ικανοποιούνται τα αιτήματά του. Αυτά αφορούν βασικά την δυνατότητα το Ιράν να συνεχίσει να πουλά το πετρέλαιό του και συναλλάσσεται με το εξωτερικό, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου σε βάρος της Τεχεράνης από την Ουάσινγκτον ύστερα από την απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από τη συμφωνία της Βιένης, τον Μάιο του 2018.

Ο Αρακτσί δεν διευκρίνισε από ποιες δεσμεύσεις θα μπορούσε να υπαναχωρήσει η χώρα του από τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα ανακοινωθεί την «κατάλληλη» στιγμή, δήλωσε.

Το Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα, Κυριακή (07/06) ότι υπαναχωρεί από μια ακόμα δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στη διεθνή κοινότητα και ότι θα ξεκινήσει εντός της ημέρας να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα άνω του 3,67%, το όριο που ορίστηκε από τη συμφωνία της Βιένης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση