HomeHL-WorldΚαλιφόρνια: Πιθανός και νέος ισχυρός σεισμός λένε οι επιστήμονες

Καλιφόρνια: Πιθανός και νέος ισχυρός σεισμός λένε οι επιστήμονες

Τα 7,1 Ρίχτερ είναι ο ισχυρότερος σεισμός της τελευταίας εικοσαετίας και 8 φορές ισχυρότερος από τα 6,4 ρίχτερ της Πέμπτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φόβους για νέους ισχυρούς σεισμούς εκφράζουν Αμερικανοί σεισμολόγοι μετά την σεισμική δόνηση που ταρακούνησε για τα καλά τους πολίτες Καλιφόρνια. Η δόνησητων 7,1 ρίχτερ ήταν η ισχυρότερη που έπληξε την περιοχή την τελευταία εικοσαετία.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild», οι σεισμολόγοι έχουν καταγράψει εκατοντάδες μετασεισμούς μετά σεισμό των 7,1 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και τώρα προειδοποιούν για νέους μεγάλους σεισμούς. Πάντως, όπως επισήμανε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο ακαδημαϊκός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας Κώστας Συνολάκης, η Καλιφόρνια σώθηκε λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους του σεισμού, που έφθανε τα 100 χιλιόμετρα, ενώ επισήμανε ότι το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) εκτιμά ότι ο κίνδυνος για νέο ισχυρό σεισμό βρίσκεται στο 5%- 10%.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η Αμερικανίδα σεισμολόγος, καθηγήτρια Λούσι Τζόουνς, η οποία ερευνά τις πιθανότητες εκδήλωσης μεγάλων σεισμών στη Νότια Καλιφόρνια, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο νέων μεγάλων σεισμών στην περιοχή:
«Ναι, εκτιμούμε ότι υπάρχει πιθανότητα 1:10 να υπάρξει κι άλλος σεισμός, μεγέθους 7 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στην κοιλάδα Searles».
Η κοιλάδα Searles, που βρίσκεται στην έρημο Mojave, περίπου 150 μίλια βορειοανατολικά του Λος Άντζελες, είναι πάνω στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, το οποίο, όταν ενεργοποιείται, «δίνει» μεγάλους σεισμούς.
Από την πλευρά του, ο Ζακάρι Ρος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια επισημαίνει ότι «ο αριθμός των μετασεισμών- μετά τον σεισμό της Πέμπτης- έχουν ήδη φθάσει τις δύο χιλιάδες, αριθμός που είναι πάνω από το μέσο όρο. Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα μπορούσε ακόμα να προκαλέσει μετασεισμούς για χρόνια».

Ο ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών έπληξε τη νότια Καλιφόρνια το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα, πρωί Σαββάτου ώρα Ελλάδας), προκαλώντας πυρκαγιές, αποκλεισμό μέρους ενός αυτοκινητοδρόμου και κάποιες ζημιές σε κτίρια, ενώ μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ελαφρείς τραυματισμοί παρόλο που η ισχύς του ήταν 8 φορές μεγαλύτερη από τον προσεισμό που συντάραξε την ίδια περιοχή την Πέμπτη.

Η νεότερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε γύρω στις 8:20 μμ τοπική ώρα (06.20 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), κοντά στην πόλη Ρίτζκρεστ στα όρια του Εθνικού Πάρκου Ντεθ Βάλεϊ, σε απόσταση 202 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λος Άντζελες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Ακολούθησαν τουλάχιστον 16 μετασεισμοί μεγέθους 4 βαθμών και άνω, ανέφερε το USGS, το οποίο προειδοποίησε επίσης για πιθανότητες 50% τουλάχιστον να σημειωθεί μια ακόμα δόνηση μεγέθους 6 βαθμών τις επόμενες ημέρες.

Η δήμαρχος του Ρίτζκρεστ Πέγκι Μπρίντεν δήλωσε τηλεφωνικά: «Έχουμε πυρκαγιές, έχουμε διαρροές αερίου, έχουμε τραυματισμούς, έχουμε κόσμο χωρίς ρεύμα. Το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

california-seismos5

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ρίτζκρεστ Τζεντ Μακλάφλιν δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο ελαφρείς τραυματισμοί.

Ο νεότερος σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που πλήττει τη νότια Καλιφόρνια ύστερα από τη δόνηση των 7,1 βαθμών στην έρημο Μοχάβε κοντά σε στρατιωτική βάση το 1999, δήλωσε η Λούσι Τζόουνς, σεισμολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (CalTech).

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=vCP32JxwZ3E

Ο κυβερνήτης Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ζήτησε τη βοήθεια των ομοσπονδιακών δυνάμεων και έθεσε στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης (OES).

«Συνεχίζει να είναι δύσκολο να στείλουμε βοήθεια στην περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής της OES Μαρκ Γκιλαρντούτσι, τονίζοντας ότι ο σεισμός σημειώθηκε ενώ σκοτείνιαζε. «Ξέρουμε ότι όταν ξημερώσει θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα της ζημιάς».

Το Ρίτζκρεστ έχει να αντιμετωπίσει έναν σημαντικό αριθμό πυρκαγιών, οι περισσότερες εκ των οποίων προκλήθηκαν από σπασμένους αγωγούς αερίου, δήλωσε ο Γκιλαρντούτσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αναφορές ότι κατέρρευσε ένα κτίριο στη μικρή πόλη Τρόνα. Λόγω της κατολίσθησης που προκλήθηκε έκλεισε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου 178 στην κομητεία Κερν.

california-seismos6

Η πυροσβεστική υπηρεσία της κομητείας του Σαν Μπερναντίνο ανέφερε νωρίτερα ότι ο σεισμός προκάλεσε κάποιες ζημιές σε κτίρια. «Σπίτια άλλαξαν θέση, θεμέλια ράγισαν, τοιχία αντιστήριξης έπεσαν», έσπευσε να ενημερώσει η πυροσβεστική με ανάρτησή της στο Twitter. Καταγράφηκε «ένας τραυματισμός (ελαφρύς), οι πυροσβέστες προσφέρουν φροντίδες στον ασθενή. Δεν υπάρχουν ανάγκες που να μην έχουν καλυφθεί αυτή τη στιγμή», διευκρίνισε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

california-seismos7

Ο Λουκ Σμιθ, ιδιοκτήτης του Furys Sports Bar στο Ρίτζκρεστ δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία ότι η δόνηση προκάλεσε κάποιες ζημιές στην εσωτερική ψευδοροφή του καταστήματος και στο μπαρ ενώ είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν και κάποια μπουκάλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη την ώρα στο μπαρ βρίσκονταν τρεις πελάτες αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

https://www.youtube.com/watch?v=CfEyQc88Fx8

Πλήθος μετασεισμών

Πλήθος μετασεισμών έπληξαν την περιοχή της νότιας Καλιφόρνιας μετά τη δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών που σημειώθηκε προχθές το πρωί κοντά στο Ρίτζκρεστ. Σύμφωνα με τη Τζόουνς, η δόνηση της Πέμπτης αποδείχθηκε ότι ήταν προσεισμός της δόνησης των 7,1 βαθμών. Προχθές αναφέρθηκαν μερικοί μόνο τραυματισμοί ενώ σε δύο σπίτια ξέσπασε πυρκαγιά λόγω των σπασμένων αγωγών αερίου, σύμφωνα με αξιωματούχους.

california-seismos8

Ο τελευταίος μεγάλος καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη νότια Καλιφόρνια ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών στο Νόθριτζ, που είχε επίκεντρο μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του Λος Άντζελες. Τότε έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι ενώ προκλήθηκαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αρχικές αναφορές από τον σεισμό το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) έκαναν λόγο για πολύ πιο περιορισμένες ζημιές, αν και η δόνηση ήταν ισχυρότερη από αυτή στο Νόθριτζ αλλά λιγότερο καταστροφική καθώς το επίκεντρο ήταν σε απομακρυσμένο σημείο της ερήμου με ελάχιστους κατοίκους.

california-seismos9

Ο σεισμός, ωστόσο, έγινε αισθητός σε μια ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων από το Σαν Ντιέγκο στα νότια, έως το Σαν Φρανσίσκο και το Ρίνο της Νεβάδα στα βόρεια, ακόμα και πιο ανατολικά έως το Φοίνιξ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το USGS. Στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες, η δόνηση κράτησε για περίπου 40 δευτερόλεπτα, ενώ ο σεισμός προκάλεσε έντονους κυματισμούς του νερού στις πισίνες της πόλης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση