HomeHL-9Σε οριακό σημείο οι ελλείψεις προσωπικού στο Βενιζέλειο

Σε οριακό σημείο οι ελλείψεις προσωπικού στο Βενιζέλειο

Ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε 30 ασθενείς την καλοκαιρινή περίοδο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αφορμή στάθηκε η παρατήρηση μιας νεαρής γυναίκας που τις προηγούμενες ημέρες έφερε στον κόσμο το μωράκι της στη Μαιευτική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου. «Τη νοσηλεία έκαναν συνεχώς οι ίδιες και οι ίδιες μαίες», είπε στο cretapost, «βλέπαμε μονίμως τις ίδιες δύο νοσηλεύτριες που είχαν στην ευθύνη τους τόσες γυναίκες, λεχώνες και επίτοκες»

Εύλογα γεννάται η απορία πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι άνθρωποι να φέρνουν σε πέρας πολύωρες εφημερίες, και σε πόστα νευραλγικά, έχοντας στην ευθύνη τους τη φροντίδα συνανθρώπων μας, που με εξαίρεση τα περισσότερα περιστατικά της Μαιευτικής, δεν βρίσκονται στο νοσοκομείο για λόγους ευχάριστους.

Ο λόγος φυσικά που η νεαρή μητέρα έβλεπε συνεχώς τις ίδιες μαίες τις ημέρες που παρέμεινε στο νοσοκομείο ήταν οι ελλείψεις προσωπικού. Η δουλειά του νοσηλευτή είναι δύσκολη, με τεράστιες ευθύνες και κάποτε μπορεί να καταστεί και επικίνδυνη. Ωστόσο, οι ελλείψεις έμψυχου δυναμικού είναι κοινός τόπος στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

«Οι ανάγκες καλύπτονται μεν, αλλά οριακά» λέει στο cretapost ο κ. Γιώργος Χονδροζουμάκης, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και διευκρινίζει «αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο στο δικό μας νοσοκομείο. Είναι μια κατάσταση που παρατηρείται σε όλα τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας».

Τι γίνεται όμως τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και το πλήθος των ανθρώπων που θα χρειαστούν περίθαλψη και νοσηλεία αυξάνεται σημαντικά λόγω του τουρισμού και των περιστατικών από τα γύρω νησιά που κατά καιρούς εξυπηρετούνται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία του Ηρακλείου; Αναπόφευκτα τότε οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται, αλλά ο αριθμός του προσωπικού παραμένει ο ίδιος. Και ακριβώς λόγω της θερινής περιόδου, οι νοσηλευτές ως εργαζόμενοι, δικαιούνται και εκείνοι ρεπό, άδειες και καταβολή.

«Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα» επιβεβαιώνει ο κ. Χονδροζουμάκης τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα δεν μπορούν να κάνουν άδειες «κανονικές» σαν κι αυτές που παίρνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι, των 10, 12 ή 15 ημερών. «Οι άδειες, ιδίως των νοσηλευτών» μας λέει χαρακτηριστικά «βγαίνουν με το ζόρι και διαρκούν το πολύ πέντε μέρες, δεν υπάρχει περιθώριο για περισσότερο».

Βεβαίως, η κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια ήταν χειρότερη και το όλο σύστημα βρισκόταν υπό κατάρρευση, ωστόσο η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού έχει λειτουργήσει ανακουφιστικά χωρίς να επιλύει το πρόβλημα. «Σε τόσο μεγάλα νοσοκομεία όπως το Βενιζέλειο» λέει ο συνδικαλιστής «οι ανάγκες για περισσότερο προσωπικό είναι μια μόνιμη κατάσταση».

Πώς λοιπόν καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών την καλοκαιρινή περίοδο; Με περισσότερο φόρτο για το προσωπικό. Ειδικά στις κλινικές που εξυπηρετούν το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, δηλαδή την Παθολογική, την Καρδιολογική και τη Μαιευτική, η αναλογία νοσηλευτή/ασθενών διαμορφώνεται την καλοκαιρινή περίοδο και ιδιαίτερα τις νύχτες της εφημερίας του νοσοκομείου σε έναν νοσηλευτή προς 30 ασθενείς, την ώρα που η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι ένας προς τέσσερις!

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως οι νοσηλευτές υπερβάλλουν εαυτόν και προσπαθούν να διαχειριστούν την κούραση και να φροντίσουν τους ασθενείς που έχουν στην ευθύνη τους όσο καλύτερα μπορούν.

«Ιδιαίτερα δύσκολες» λέει ο κ. Χονδροζουμάκης «είναι για τους νοσηλευτές και οι νυχτερινές βάρδιες στα Επείγοντα, όταν το νοσοκομείο εφημερεύει. Οι βάρδιες βγαίνουν δύσκολα λόγω της οριακής κατάστασης όσον αφορά στο έμψυχο δυναμικό ενώ συχνά είναι και τα φαινόμενα χειροδικιών από ασθενείς και συνοδούς που απαιτούν να εξυπηρετηθεί πρώτα ο δικός τους άνθρωπος».

Απόρροια της κατάστασης αυτής ήταν και ένα έντονο επεισόδιο μεταξύ νοσηλευτριών στη Μαιευτική κλινική του νοσοκομείου, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, οι οποίες διαπληκτίστηκαν για τις άδειες τους. Μάλιστα, όπως είπε στο cretapost η νεαρή μητέρα που μας μετέφερε την εμπειρία της, χρειάστηκε η παρέμβαση άνδρα της ασφάλειας του νοσοκομείου για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Τηρουμένων των αναλογιών και της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η αντοχή και η υπομονή τους, δεν τις αδικούμε. Ίσως, όμως, οι κυβερνώντες – από όποιο κόμμα κι αν προέρχονται – θα έπρεπε να αντιληφθούν ότι οι προσλήψεις εποχιακού προσωπικού και συμβασιούχων σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία είναι μόνο ημίμετρα…

Διαφήμιση
Διαφήμιση