HomeHL-World«Βρέξει-χιονίσει» το Ευρωκοινοβούλιο εκλέγει αύριο τον νέο του πρόεδρο

«Βρέξει-χιονίσει» το Ευρωκοινοβούλιο εκλέγει αύριο τον νέο του πρόεδρο

Ακόμα και χωρίς συμφωνία για τον πρόεδρο της Κομισιόν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ακόμη κι αν δεν βγει λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες για τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αποφασισμένο να εκλέξει αύριο τον πρόεδρό του.

«Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει» η απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία στις 3 Ιουλίου, τόνισε ο εκπρόσωπος του ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο η ευρωβουλή παρέτεινε για μερικές ώρες, ως σήμερα στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας), τη διορία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την επιθυμία η εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ακολουθήσει την επιλογή του επικεφαλής της Κομισιόν.

Πώς θα γίνει η εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωβουλής

Στη συνεδρίαση για την εκλογή προέδρου θα προεδρεύσει ο απερχόμενος πρόεδρος ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, ένας από τους απερχόμενους αντιπροέδρους (κατά την τάξη της εκλογής τους) ή απουσία αυτών, ο βουλευτής με την πιο μακρά θητεία. Η εφορευτική επιτροπή που θα έχει την επίβλεψη της διαδικασίας θα αποτελείται από οκτώ εφόρους που θα κληρωθούν μεταξύ των μελών του ΕΚ. Υποψηφιότητες για την προεδρία του Κοινοβουλίου μπορούν να υποβληθούν είτε από τις πολιτικές ομάδες είτε από το 1/20 των μελών του.

Οι υποψήφιοι και υποψήφιες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν σύντομες δηλώσεις πριν την ψηφοφορία.Η εκλογή πραγματοποιείται με μυστική ψηφοφορία με κάλπη, στην οποία πρέπει να συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, δηλ. 50% συν μία ψήφος. Λευκές και άκυρες ψήφοι δεν συνυπολογίζονται στην καταμέτρηση για τον υπολογισμό της απαραίτητης πλειοψηφίας. Εάν καμία υποψηφιότητα δεν είναι επιτυχής στην πρώτη ψηφοφορία, υποβάλλονται οι ίδιες ή άλλες για τον δεύτερο γύρο, με τους ίδιους όρους. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί και στον τρίτο γύρο αν χρειαστεί, πάντα με τους ίδιους όρους. Αν και ο τρίτος γύρος δεν αναδείξει νικητή, οι δύο υποψήφιοι ή υποψήφιες που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους σε αυτό το γύρο προχωρούν στην τέταρτη και τελική ψηφοφορία, στην οποία η υποψηφιότητα που θα λάβει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων κερδίζει.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση