HomeHL-EconomyΠάνω από 2.500 αιτήσεις στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Πάνω από 2.500 αιτήσεις στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Όλα τα μυστικά για τους κόκκινους δανειολήπτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρεμιέρα με περισσότερες από 2.500 αιτήσεις οφειλετών κόκκινων δανείων έκανε τη Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για ένα εξάμηνο και εκτιμάται ότι θα δεχθεί περίπου 180.000 αιτήματα από κόκκινους δανειολήπτες, εκ των οποίων οι 50.000 με μικρά επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Στο πλαίσιο αυτό οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Ηλεκτρονική πλατφόρμα: Η ειδική πλατφόρμα είναι συνδεδεμένη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και μπορεί να διασταυρώνει το πλήθος των δικαιολογητικών προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις αιτήσεις των δανειοληπτών.

2. Αίτηση: Η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους www.keyd.gov.gr με την επιλογή του συνδέσμου «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας». Η πρόσβαση θα γίνεται με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

3. Έλεγχος στοιχείων: Το σύστημα ανακτά από τη βάση δεδομένων της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ:

– Τις ληξιπρόθεσμες ή μη απαιτήσεις για τις οποίες έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία, ανά πιστωτή, την ημερομηνία, αναφορικά με την οποία προσδιορίζεται το ύψος της κάθε οφειλής

– τους συνοφειλέτες που ευθύνονται έναντι κάθε πιστωτή

– οφειλές ανεπίδεκτες ρύθμισης.

4. Πιστοποιητικό βαρών: Οι δανειολήπτες θα πρέπει να προσκομίσουν οι ίδιοι το πιστοποιητικό βαρών το οποίο εκδίδεται από τα υποθηκοφυλακεία και δεν μπορεί να το δει αυτόματα η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία.

5. Αιτήσεις: Το σύστημα δέχεται τις αιτήσεις των δανειοληπτών επτά ημέρες την εβδομάδα, ακόμα και τις αργίες. Το δικαίωμα υποβολής αιτήματος εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

6. Κριτήρια- προϋποθέσεις: Ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληροί τα εξής:

– Αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας: να μην υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Αν το δάνειο είναι επαγγελματικό με υποθήκη την πρώτη κατοικία τότε η αντικειμενική αξία διαμορφώνεται στα 175.000 ευρώ.

– Ληξιπρόθεσμο ποσό δανείου: Το συνολικό ύψος δανεισμού με προσημείωση ή εγγύηση πρώτης κατοικίας πρέπει να ανέρχεται ως μέγιστο ποσό στα 130.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τόκων.

– Ετήσιο εισόδημα: Το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των:

α) 12.500 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένει μόνο ένα άτομο

β) 21.000 ευρώ εφόσον διαμένουν δύο άτομα

γ) 26.000 ευρώ εφόσον διαμένουν τρία άτομα

δ) 31.000 ευρώ εφόσον διαμένουν τέσσερα άτομα

ε) 36.000 ευρώ εφόσον διαμένουν πέντε άτομα.

– Καταθέσεις: Το ανώτερο ύψος των καταθέσεων είναι 15.000 ευρώ μαζί με μετοχές, ομόλογα, κοσμήματα, ράβδους χρυσού, πολύτιμους λίθους.

– Περιουσία: Η αξία της υπόλοιπης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων του δανειολήπτη, του συζύγου και των προστατευόμενων μελών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ

7. Επιδότηση δόσης: Το νέο πλαίσιο προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου από 20% έως και 50% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση την πρώτη κατοικία. Το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη όσον αφορά στα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση. Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως και 3.125 ευρώ το ποσό της επιδότησης φτάνει το 50% για στεγαστικά ή άλλου τύπου δανείων, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση ορίζεται στο 30%.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση