HomeHL-WorldΞεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ οι δωρεές για την απελευθέρωση της Καρόλα Ράκετε

Ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ οι δωρεές για την απελευθέρωση της Καρόλα Ράκετε

«Εκείνοι που σώζουν ζωές δεν είναι εγκληματίες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ έχουν συγκεντρωθεί από δωρεές ως μέρος της εκστρατείας για την απελευθέρωση της πλοιάρχου του Sea-Watch 3, Καρόλα Ράκετε.

Μετά το κάλεσμα των γερμανών τηλεπαρουσιαστών Jan Böhmermann και Klaas Heufer μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 750.000 ευρώ, ενώ μια ιταλική σελίδα στο Facebook συγκέντρωσε περισσότερα από 410.000 ευρώ. «Εκείνοι που σώζουν ζωές δεν είναι εγκληματίες» έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι δυο παρουσιαστές.

Η καπετάνιος Ράκετε για τη διαδικτυακή κοινότητα έγινε σύμβολο αντίστασης στην αντιμεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι, ο οποίος χαρακτήρισε την ανυπακοή της στην εντολή απαγόρευσης ως «πράξη πολέμου».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι δεν διαθέτει εξουσία για την τύχη της γερμανίδας πλοιάρχου, μετά από παρέμβαση του Βερολίνου που ζήτησε την απελευθέρωσή της.

«Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με ρώτησε για την πλοίαρχο και εξήγησαν ότι η εκτελεστική εξουσία στην Ιταλία είναι χωριστή από την δικαστική εξουσία…ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παρέμβει. Είναι στα χέρια της δικαιοσύνης», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Το απόγευμα της Δευτέρας θα κριθεί από τους δικαστές της πόλης του Αγκριτζέντο της Σικελίας η τύχη της «αντάρτισσας» καπετάνισσας καθώς οι δικαστές θα αποφασίσουν την απελευθέρωσή της ή μη έπειτα από ακροαματική διαδικασία.

Η 31χρονη ακτιβίστρια πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης, συνελήφθη όταν «έδεσε» στην Λαμπεντούζα και αποβίβασε 40 μετανάστες έπειτα από δύο εβδομάδες παραμονής του σκάφους μεσοπέλαγα και αντιμετωπίζει έως και 10ετή φυλάκιση αν καταδικαστεί.

«Αν πρέπει να πληρώσω το τίμημα εκτίοντας μια ποινή φυλάκιση ή πληρώνοντας ένα πρόστιμο για να σώσω τη ζωή κάποιων ανθρώπων, τότε θα το κάνω», δήλωσε ο ιδρυτής της ομάδας της Ράκετε, Oscar Camps στο AFP.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση