HomeΓΝΩΜΕΣΝ. Λυγερός: Στρατηγικό East Med Act

Ν. Λυγερός: Στρατηγικό East Med Act

“Ένα αντικειμενικό επιχείρημα για την ανάδειξη των ΑΟΖ του Ελληνισμού”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν μερικοί δεν είχαν καταλάβει πόσο σημαντική είναι η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ και της κυπριακής ΑΟΖ, με το Στρατηγικό East Med Act βλέπουν την αξία τους. Χωρίς τη θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ το 2004, τις οριοθετήσεις το 2003, το 2007 και το 2010 με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, χωρίς τις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων Αφροδίτη το 2011, Καλυψώ το 2018 και Γλαύκος το 2019, το East Med Act δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα.

Προετοιμάζει άλλωστε και το έδαφος για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Επίσης το γεγονός ότι προβλέπει την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς τη Λευκωσία είναι σημαδιακό από μόνο του. Στρατηγικής σημασίας είναι επίσης το γεγονός ότι συνεργάστηκαν ένας Ρεπουμπλικάνος ο Μάρκο Ρούμπιο και ένας Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ για την κατάθεση του νομοσχεδίου. Διότι δίνει ένα στίγμα υπερκομματικό δηλαδή αμερικανικό, πράγμα που είναι ωφέλιμο αφού έχει αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές στην Αμερική.

Έτσι έχουμε ένα αντικειμενικό επιχείρημα πλέον για την ανάδειξη των ΑΟΖ του Ελληνισμού και για την αλλαγή κύκλου που ζούμε στην Ανατολική Μεσόγειο χάρη στην υψηλή μας στρατηγική. Διότι έχουμε δημιουργήσει από την αρχή ένα συμμαχικό ενεργειακό και στρατηγικό πλαίσιο που αναβαθμίζει το ρόλο μας στην περιοχή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση