HomeHL-World«Θρίλερ» με ισχυρή έκρηξη στα Κατεχόμενα: Πύραυλος ή συντριβή αεροπλάνου

«Θρίλερ» με ισχυρή έκρηξη στα Κατεχόμενα: Πύραυλος ή συντριβή αεροπλάνου

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης συνδέει το συμβάν με τον πόλεμο στη Συρία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στα Κατεχόμενα, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Λευκωσίας, όπου συνετρίβη απροσδιόριστης ταυτότητας αντικείμενο που πιστεύεται ότι ήταν είτε αεροσκάφος, επανδρωμένο ή μη επανδρωμένο, ή πύραυλος, πάντως δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στο έδαφος, σύμφωνα με τουρκοκύπριους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, συνέδεσε το συμβάν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην εμπόλεμη Συρία.

Αξιωματούχοι εξετάζουν τα συντρίμμια στον τόπο της συντριβής, στην περιοχή που αποκαλείται από τις αρχές στα κατεχόμενα Τασκένδη — σ.σ. η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το συμβάν σημειώθηκε στον Πενταδάχτυλο, στην περιοχή Βουνό — ενώ, σύμφωνα με τον Κουντρέτ Εζερσάι, τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), οντότητας που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, δεν είναι σαφές σε τι οφείλεται η συντριβή.

«Τα πρώτα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το αντικείμενο που προκάλεσε την έκρηξη ήταν είτε αεροσκάφος που μετέφερε εκρηκτικά, ή κάποιο εκρηκτικό (σ.σ. πύραυλος). Οι ετικέτες και άλλα στοιχεία στα συντρίμμια θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη σύντομα», ανέφερε ο Εζερσάι.

«Κατά πληροφορίες που έλαβα από στρατιωτικούς μας, αιτία του ατυχήματος δεν ήταν» η πτώση «ελικοπτέρου» ή άλλου αεροσκάφους της ΤΔΒΚ, ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, κάτοικοι είδαν ένα φως στον ουρανό και κατόπιν ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις.

Ο Ακιντζί δήλωσε ότι «είναι προφανές πως δεν πρόκειται για κάτι που προέρχεται από το δικό μας έδαφος (…). Είναι μάλλον κάτι που συνδέεται (…) με τον πόλεμο στην περιοχή και κατέπεσε στο έδαφός μας», πρόσθεσε.

Η Κύπρος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Συρία. Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν νωρίτερα θέσεις του συριακού στρατού στη Χομς και στη Δαμασκό, εξαπολύοντας μια επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 4 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 21, σύμφωνα με έναν απολογισμό που μεταδόθηκε από συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση