HomeHL-LifestyleΡόουλινγκ: Ζούσε με επίδομα, 12 εκδοτικοί οίκοι απέρριψαν τον Χάρι Πότερ

Ρόουλινγκ: Ζούσε με επίδομα, 12 εκδοτικοί οίκοι απέρριψαν τον Χάρι Πότερ

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πιο πλούσια Βρετανή συγγραφέας στον κόσμο υπήρξε άνεργη, ανύπαντρη μητέρα που ζούσε για χρόνια με το επίδομα ανεργίας. Η ιστορία της Τζέι Κέι Ρόουλινγκ ως την επιτυχία του Χάρι Πότερ.

Η ιστορία του μικρού αγοριού που ανακαλύπτει πως είναι μάγος και ξεκινά το ταξίδι του για το σχολείο μαγείας του Χόγκουαρντς κέρδισε εκατομμύρια παιδιά εδώ και 22 χρόνια που διαδίδεται από στόμα σε στόμα, αρχικά μέσα από τις σελίδες των βιβλίων και στη συνέχεια μέσα από τις ταινίες στο σινεμά. Ο Χάρι Πότερ όμως έχει μια ακόμη, αληθινή αυτή, ιστορία πριν γίνει διάσημος και αυτή αφορά στην δημιουργό του, Τζέι Κέι Ρόουλινγκ.

J.K. Rowling

Τα δύσκολα εφηβικά και νεανικά χρόνια της Τζέι Κέι Ρόουλινγκ

Οταν η συγγραφέας του Χάρι Πότερ έκλεισε τα 15 της χρόνια, η μητέρα της διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας. Πέθανε δέκα χρόνια αργότερα, πριν ακόμη η Τζέι Κέι Ρόουλινγκ γίνει διάσημη συγγραφέας. Αφού τελείωσε το σχολείο σπούδασε γαλλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο του Εξετερ.

Η αγάπη της για την λογοτεχνία ήταν έκδηλη από πολύ νωρίς. Η ίδια άλλωστε δηλώνει πως πάντοτε γνώριζε πως ήθελε να γίνει συγγραφέας. Οσο ήταν φοιτήτρια, η Τζέι Κει Ρόουλινγκ δανειζόταν τόσα πολλά βιβλία από την βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου που της επεβλήθη πρόστιμο 50 λιρών για καθυστερημένη επιστροφή τους.

j-k-rowling-ithopoioi-harry-potter

Αφού αποφοίτησε, η Τζέι Κέι Ρόουλινγκ εργάστηκε στην Διεθνή Αμνηστία όπου ανέλαβε τη μετάφραση επίσημων εγγράφων. Αν και θεωρούσε τη δουλειά εκείνη ιδιαίτερα σημαντική, αντιλήφθηκε από πολύ νωρίς πως δεν της ταίριαζε. «Το μόνο που απολάμβανα όταν δούλευα σε γραφείο ήταν να δακτυλογραφώ ιστορίες στον υπολογιστή όταν κανείς δεν έβλεπε. Δεν παρακολουθούσα πολύ τις συναντήσεις γιατί συνήθως σημείωνα στοιχεία από τις τελευταίες μου ιστορίες ή επέλεγα τα ονόματα των χαρακτήρων μου» έλεγε η ίδια.

Οταν η Τζέι Κέι Ρόολινγκ συνέλαβε την ιδέα του Χάρι Πότερ

Η Τζέι Κέι Ρόουλινγκ συνέλαβε την ιδέα του Χάρι Πότερ στο βαγόνι ενός τρένου που καθυστερούσε να ξεκινήσει το δρομολόγιό του, το 1990 στο Λονδίνο. Λέγεται μάλιστα πως σημείωσε τις πρώτες της σκέψεις για τον μικρό μάγο και τον κόσμο του Χόγκουαρντς σε μια χαρτοπετσέτα. Οι ιδέες έπεφταν βροχή και η Βρετανή σημείωνε τα στοιχεία του θρυλικού της μυθιστορήματος σε post-it και σημειωματάρια. Ωστόσο, η κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου του Χάρι Πότερ δεν θα ερχόταν παρά αρκετά χρόνια αργότερα.

Εν τω μεταξύ, την Πρωτοχρονιά του 1991, ο θάνατος της μητέρας της αποτελεί την πιο τραυματική εμπειρία της ζωής της. «Με κάλεσε ο μπαμπάς στις 7 το πρωί της επομένης και ήξερα τι είχε συμβεί πριν μιλήσει» έλεγε στην βρετανική Telegraph για το περιστατικό. «Δεν περνά μέρα που να μην την σκέφτομαι. Θα είχα τόσα πολλά να της πω» αναφέρει η Τζέι Κέι Ρόουλινγκ.

j-k-rowling-2019-siggrafeas

Τα χρόνια στην Πορτογαλία και ο γάμος της Τζέι Κέι Ρόουλινγκ

Τα επόμενα χρόνια τη βρίσκουν στην Πορτογαλία όπου διδάσκει αγγλικά σε φοιτητές. Η Τζέι Κέι Ρόουλινγκ αποφασίζει να αφήσει πίσω της την δουλειά γραφείου και να ταξιδέψει στο Πόρτο. Εκεί, γνωρίζει τον δημοσιογράφο Χόρχε Αράντες με τον οποίο αποκτά ένα παιδί, την Τζέσικα, τον Ιούλιο του 1993. Η ιστορία του Χάρι Πότερ δεν έχει φύγει λεπτό από το μυαλό της. Στο όμορφο Πόρτο καταγράφει τις περιπέτειες ενός παιδιού που ανακαλύπτει πως είναι μάγος και πηγαίνει σε ένα σχολείο μαγείας. Ο γάμος της διαλύεται πολύ γρήγορα και εκείνη επιστρέφει και πάλι στην πατρίδα της.

«Η μισή μου βαλίτσα είναι γεμάτη με χαρτιά που αναγράφουν την ιστορία του Χάρι Πότερ» δηλώνει η Τζέι Κέι Ρόουλινγκ, όταν στα τέλη του 1993 επιστρέφει και πάλι στη Βρετανία.

j-k-rowling-prwto-biblio

Τα χρόνια της ανέχειας πριν την απόλυτη δόξα

Αναγκάστηκε να μείνει σε μια μικρή γκαρσονιέρα μαζί με την κόρη της και να γράφει το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» στα καφέ του Εδιμβούργου. Ομως, η Ρόουλινγκ δεν είχε μόνιμη δουλειά και έτσι αρκέστηκε σε όσα μπορούσε να έχει με το επίδομα ανεργίας του βρετανικού κράτους.

«Ενας εξαιρετικά βραχύβιος γάμος είχε καταρρεύσει, ήμουν άνεργη, μόνη μητέρα και όσο πιο φτωχή γίνεται στη σύγχρονη Βρετανία, χωρίς να είμαι άστεγη. Με όλα τα συνήθη στερεότυπα, ήμουν η μεγαλύτερη αποτυχία που ήξερα» έλεγε η ίδια το 2012 και αποκάλυπτε πως ζούσε με το επίδομα ανεργίας για δύο χρόνια. Η περίοδος εκείνη ήταν πολύ δύσκολη, με την Τζέι Κέι Ρόουλινγκ να αποκαλύπτει πως βίωνε βαριάς μορφής κατάθλιψη για την οποία ζήτησε βοήθεια από ειδικούς. Η διαγνωσμένη της κατάθλιψη υπήρξε πηγή έμπνευσης για τους «Παράφρονες» τα τρομακτικά μυθικά πλάσματα στον κόσμο του Χάρι Πότερ.

«Η κατάθλιψη ήταν από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες που είχα ποτέ» λέει σήμερα η Ρόουλινγκ που παρακολούθησε συνεδρίες για να ξεπεράσει το ψυχολογικό της πρόβλημα. Η συγγραφέας απευθύνθηκε σε ειδικούς ξανά, όταν έγινε διάσημη, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί την απότομη αναγνωρισιμότητα. «Επρεπε να το επαναλάβω (τις συνεδρίες) όταν η ζωή μου άλλαξε τόσο ξαφνικά -και βοήθησε πραγματικά» έλεγε.

Η Τζέι Κέι Ρόουλινγκ τελειώνει το πρώτο βιβλίο του Χάρι Πότερ

Πέντε χρόνια από εκείνη την φαεινή σύλληψη σε βαγόνι τρένου στο Λονδίνο, το 1995, η Τζέι Κέι Ρόουλινγκ ολοκληρώνει το πρώτο βιβλίο του Χάρι Πότερ. Η οδύσσεια της συγγραφέα ωστόσο δεν είχε ολοκληρωθεί. Παρουσιάζει το βιβλίο σε δώδεκα εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι και το απορρίπτουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μια μικρή εταιρία δέχεται τελικά να εκδώσει το βιβλίο, δίνοντας στην συγγραφέα μια προκαταβολή 2,500 λιρών. Μάλιστα, ο εκδότης εκτιμούσε τότε πως δύσκολα τα μικρά αγόρια θα διάβαζαν ένα βιβλίο για μάγους γραμμένο από μια γυναίκα. Ετσι, την προέτρεψε να προσθέσει το μεσαίο γράμμα στο όνομά της, ένα φανταστικό μεσαίο όνομα που θα άφηνε την αίσθηση πως ο συγγραφέας ήταν άνδρας. Ετσι, ενώ το Τζέι είναι το αρχικό και το πραγματικό της όνομα, το Κέι αναφέρεται στο όνομα Καθλίν που προστέθηκε μόνο για λόγους… μαρκίζας. Η Τζέι Κέι Ρόουλινγκ το επέλεξε από το πατρικό της γιαγιάς της.

Η κυκλοφορία του Χάρι Πότερ και η αμύθητη περιουσία

Τελικά το βιβλίο πήρε τον δρόμο του για τα βιβλιοπωλεία και ως τον Μάρτιο του 1999 είχε γίνει τεράστια εκδοτική επιτυχία. Μόνο στη Βρετανία πουλούσε σύντομα 300.000 αντίτυπα, ενώ η Ρόουλινγκ κέρδιζε την μία λογοτεχνική διάκριση πίσω από την άλλη.

Από την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου, «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» που κυκλοφόρησε πριν από 22 χρόνια τον Ιούνιο του 1997, ως και το έβδομο και τελευταίο βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου», τα βιβλία της Τζέι Κέι Ρόουλινγκ έχουν πουλήσει περισσότερα από 500 εκατ. αντίτυπα, γεγονός που καθιστά τη σειρά βιβλίων την πιο επιτυχημένη σε πωλήσεις στην ιστορία.

Αντίστοιχα, η δημιουργός των Χάρι Πότερ, Τζέι Κέι Ρόουλινγκ ανακηρύχθηκε το 2017 ως η πιο καλά αμειβόμενη συγγραφέας στον πλανήτη, ενώ μόνο το 2018 τα έσοδά της από τον κόσμο του Χάρι Πότερ υπολογίζονταν στα 54 εκατομμύρια δολάρια.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση