HomeΚΡΗΤΗΔρομολογείται η παραχώρηση της Σχολής Ασωμάτων

Δρομολογείται η παραχώρηση της Σχολής Ασωμάτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θέμα χρόνου θεωρείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης της Σχολής Ασωμάτων στην περιφέρεια Κρήτης μέσω μίας προγραμματικής σύμβασης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Οι απαιτούμενες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενέργειες έχουν ήδη γίνει και μένει να κατατεθούν σε αυτό για να πάρουν οριστική έγκριση.

Όπως σημείωσε στην Κρητική Επιθεώρηση η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» είχε γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της παραχώρησης της απαιτούμενης έκτασης στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ μετά από αίτημα που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΥΠΑΑΤ ζήτησε με έγγραφό του να υπάρξει σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και αυτή να του κατατεθεί ώστε να δώσει την τελική έγκριση.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ελήφθη μετά και από την εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαίρης Λιονή, η οποία αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους κρίνεται απαραίτητο να γίνει η παραχώρηση σε έναν φορέα, προκειμένου το σχήμα να είναι πιο λειτουργικό. Το περιφερειακό συμβούλιο συμφώνησε να γίνει αίτημα παραχώρησης 800 στρεμμάτων, ενώ σε αυτή τη φάση γίνονται τα τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία θα κατατεθούν μαζί με την απόφαση του Π.Σ. στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον δήμο Αμαρίου και τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» έχουν ήδη επεξεργαστεί ένα προσχέδιο προγραμματικής σύμβασης, ώστε όταν υπάρχουν και οι τυπικές αποφάσεις, να προωθηθεί άμεσα.

Να θυμίσουμε ότι η Σχολή Ασωμάτων έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιφέρεια Κρήτης, το δήμο Αμαρίου και την εκκλησία, ενώ στη συμφωνία συνεργασίας συμμετέχει και ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Το πλαίσιο συνεργασίας προβλέπει την αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και τη λειτουργία του ως «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», με ειδικό σκοπό τη διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Κρήτης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση