HomeΚΟΣΜΟΣΑπολιθώματα γιγάντιων πουλιών ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο της Κριμαίας

Απολιθώματα γιγάντιων πουλιών ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο της Κριμαίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απολιθώματα τεράστιων πουλιών, από τα πιο μεγάλα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, ανακαλύφθηκαν από Ρώσους επιστήμονες σε σπήλαιο της Κριμαίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα γιγάντια πουλιά θα πρέπει να είχαν μέγεθος τριπλάσιο από τις σημερινές στρουθοκαμήλους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νικίτα Ζελένκοφ του Παλαιολογικού Ινστιτούτου Μπορίσιακ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα, που έκαναν την ανακάλυψη στο σπήλαιο της Ταυρίδας στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας (με αφορμή τη διάνοιξη ενός νέου δρόμου Συμφερούπολης-Κερτς) εκτιμούν ότι, πριν από εκατομμύρια χρόνια οι άνθρωποι κυνηγούσαν τα μεγάλα πουλιά για να φάνε το κρέας τους και τα αυγά τους, ενώ χρησιμοποιήσουν τα φτερά και τα οστά τους.

Από τις εκτιμήσεις των ειδικών προκύπτει ότι, το πουλί με την ονομασία Pachystruthio dmanisensis, δεν μπορούσε να πετάξει, αλλά ήταν αρκετά γρήγορο, είχε ύψος τουλάχιστον 3,5 μέτρα και βάρος σχεδόν 450 κιλά.

Ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πουλί αυτό είχε σχεδόν διπλάσιο βάρος από το μεγαλύτερο μόα (πουλί της Νέας Ζηλανδίας), ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο σήμερα εν ζωή πουλί, τη στρουθοκάμηλο και σχεδόν τόσο μεγάλο όσο μια ενήλικη πολική αρκούδα»

Ενώ μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτός ο γιγαντισμός των πουλιών είχε συμβεί μόνο σε απομονωμένα νησιά όπως η Μαδαγασκάρη (πουλί-ελέφαντας), η Νέα Ζηλανδία (μόα) και η Αυστραλία (πάπια-δαίμονας), η πρόσφατη ανακάλυψη αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι συναντούσαν αυτά τα γιγάντια πουλιά στην καθημερινότητά τους και ζούσαν μαζί τους. Κανένα τόσο μεγάλο είδος πουλιού δεν ήταν έως τώρα γνωστό ότι ζούσε βόρεια του ισημερινού κατά τα τελευταία δυόμισι εκατομμύρια χρόνια. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν η στρουθοκάμηλος ή κάποιο άλλο είδος πουλιού αποτελεί το στενότερο συγγενή του σήμερα.

‘Αλλα απολιθώματα που βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το πουλί ζούσε, πιθανότατα, πριν από ενάμισι έως δύο εκατομμύρια χρόνια. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έφθασε στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Νότιου Καυκάσου και της σημερινής Τουρκίας. Παρόμοια (όχι ίδια) απολιθώματα είχαν ανακαλυφθεί στην περιοχή Ντμάνισι της Γεωργίας το 2013.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι, το γιγάντιο πουλί επιβίωσε έως πριν 1,2 εκατομμύρια χρόνια, την εποχή που οι πρώτοι μακρινοί πρόγονοι του ανθρώπου, οι «Όρθιοι ‘Ανθρωποι» (Homo erectus), εκτιμάται ότι έφθασαν στην Ευρώπη από την Αφρική και κατά πάσα πιθανότητα έζησαν με το γιγάντιο πουλί.

Οι ερευνητές ελπίζουν στο μέλλον να ανακαλύψουν και άλλα γιγάντια πουλιά (τουλάχιστον στην Ανατολική Ευρώπη).

Οι πληροφορίες σχετικά με την έρευνα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό παλαιοντολογίας των σπονδυλωτών «Journal of Vertebrate Paleontology».

Φωτογραφία: Καλλιτεχνική απεικόνιση του γιγάντιου πουλιού/ Andrey Atuchin.

Ert.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση