Χαιρετισμό στην εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ανάδοχου κοινοπραξίας  Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός

«Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στον πολυχώρο πολιτισμού «Αθηναΐς».

Όπως επισήμανε, το μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα έχει να κάνει με τη γεωπολιτική σημασία της σύμβασης που υπογράφουμε, γιατί πρόκειται για μία εθνικής σημασίας επένδυση, που ανοίγει ένα μεγάλο κύκλο για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

«Η εξέλιξη αυτή δίνει άλλον ορίζοντα και άλλο βάρος στο γεωπολιτικό ρόλο της πατρίδας μας, αλλά, ταυτόχρονα, και άλλη αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική στην Ελλάδα, που πριν από 4 μόλις χρόνια ήταν μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα είναι μια χώρα αυτοδύναμη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων, δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια», υπογράμμισε ο Αλ. τσίπρας.

Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, «καλωσόρισε» την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της παρουσίας  της Ελλάδας ως μεγάλου ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου».

Από την πλευρά του Δημοσίου οι υπογράφοντες είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση