HomeHL-9Πόρισμα «βόμβα» για ΟΑΝΑΚ και ΟΑΔΥΚ – Τι είδαν οι «ράμπο» του ΥΠΟΙΚ

Πόρισμα «βόμβα» για ΟΑΝΑΚ και ΟΑΔΥΚ – Τι είδαν οι «ράμπο» του ΥΠΟΙΚ

Επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

“Βόμβα” μεγατόνων σκάει στα χέρια της διοίκησης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης που παρέλαβε τα αποτελέσματα έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών σε βάθος 11ετίας, που ανάβει «φωτιές» από τη μία πλευρά της Κρήτης στην άλλη.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για την προσωρινή έκθεση διαχειριστικού ελέγχου που ξεκινά από το 2004 και φτάνει μέχρι και το 2015, η οποία καταλογίζει πρόστιμο στον ΟΑΚ που ξεπερνά τα 7εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται καταλογισμοί αχρεωστήτως καταβληθέντων και σε συγκεκριμένα άτομα. Η χρονική διάρκεια του ελέγχου δείχνει ότι ξεκινά από την περίοδο λειτουργίας του πρώην ΟΑΝΑΚ και ΟΑΔΥΚ και φτάνει μέχρι και τον ΟΑΚ από 2013 -2015.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά παραγωγική περίοδο των πρώην Οργανισμών, στη διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν δεκάδες έργα σε ολόκληρο το νησί, τα οποία μπήκαν στο μικροσκόπιο του ελεγκτικού κλιμακίου του Υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα η έκθεση προσωρινού ελέγχου καταλογίζει πρόστιμα αφενός για μη ορθή τήρηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας και αφετέρου για την ελλιπή τεκμηρίωση της εφαρμογής της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Το πόρισμα, όπως είναι φυσικό, προκαλεί σεισμό πολλών ρίχτερ σε ολόκληρο το νησί και σηματοδοτεί ένα ντόμινο εξελίξεων, καθώς στις υποθέσεις που ελέγχθηκαν και για τις οποίες έγινε καταλογισμός, εμπλέκονται πάρα πολλά άτομα τα οποία είχαν θέση ευθύνης τα προηγούμενα χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Το όλο θέμα τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, όπου αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί το διάστημα του ενός μήνα προκειμένου να διατυπωθεί μια απάντηση στα ζητήματα που ανοίγει το πόρισμα με κορυφαίο αυτό της χρέωσης του βαρύτατου προστίμου που μπαίνει οριζόντια σε ποσοστό 5% επί του τζίρου των χρήσεων του ΟΑΚ.

Επίσης αποφασίστηκε να ενημερωθούν όλοι όσοι εμπλέκονται σύμφωνα με το πόρισμα προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για το πώς έγιναν τα πράγματα και να ενσωματωθούν στην απαντητική έκθεση που θα αποσταλεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση του κλιμακίου του Υπουργείου Οικονομικών είναι προσωρινή. Βάσει του νόμου, ο ΟΑΚ έχει το δικαίωμα να καταθέσει την απάντησή του, την οποία θα εξετάσει το κλιμάκιο για να προχωρήσει στη συνέχεια στο τελικό του πόρισμα. Το κορυφαίο όμως ερώτημα που τίθεται εδώ είναι αν τελικά θα προλάβει ο ΟΑΚ μέσα σε ένα μήνα που ο νόμος ορίζει να απαντήσει στο σύνολο των υποθέσεων που έχουν εντοπιστεί από τους «ράμπο» του Υπουργείου Οικονομικών.

Τι είδε το κλιμάκιο των ελεγκτών

Ικανά δείγματα ελέγχων της δραστηριότητας του ΟΑΝΑΚ, του ΟΑΔΥΚ και του ΟΑΚ ξεχωριστά πήρε το κλιμάκιο των ελεγκτών, που μελέτησε επιμελώς για δύο χρόνια τα στοιχεία αυτά, τεκμηριώνοντας ένα πόρισμα το οποίο είναι άριστα δομημένο και «δεμένο» σε ό,τι αφορά τα ευρήματα που εντοπίζει. Ο κάθε φορέας, ΟΑΚ, ΟΑΝΑΚ, ΟΑΔΥΚ, ελέγχθηκε ξεχωριστά, και αθροιστικά καταλογίζονται σήμερα στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης ποσά που ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ, όμως παράλληλα γίνονται καταλογισμοί αχρεωστήτως καταβληθέντων σε συγκεκριμένα άτομα.

Πιο συγκεκριμένα τα πρόστιμα τεκμηριώνονται με βάση την παρεκκλίνουσα από το νόμο δημοσιονομική διαχείριση των Οργανισμών και αναμένεται να εξειδικευτούν οι ευθύνες πιο συγκεκριμένα κατόπιν έρευνας που θα πρέπει να ακολουθήσει. Παράλληλα όμως σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται απ’ευθείας καταλογισμοί σε φυσικά πρόσωπα και σε άλλα που θα προκύψουν κατόπιν έρευνας.

Για παράδειγμα, έχει κριθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει γίνει σωστή απονομή κλιμακίων μισθολογικών. Εάν επιβεβαιωθεί το στοιχείο αυτό του πορίσματος, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προοπτικά θα γίνει επιμερισμός σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Εφημερίδα «Πατρίς» – Λίλιαν Δαφερμάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση