HomeΚΡΗΤΗΕγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη διάβρωση της ακτής Καστρίου – Κερατόκαμπου

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη διάβρωση της ακτής Καστρίου – Κερατόκαμπου

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που αφορά στην προστασία από την διάβρωση της ακτής Καστρίου Κερατόκαμπου του Δήμου Βιάννου.

Tο έργο αφορά στην κατασκευή έργων προστασίας από διάβρωση της ακτής Καστρίου – Κερατόκαμπου στα νότια παράλια του Ηρακλείου Κρήτης σε μήκος 1200 m περίπου.
Τα έργα θα κατασκευαστούν σε δύο φάσεις.

Κατά την Α΄ φάση, προβλέπεται η κατασκευή των έξι (Κ2-Κ7) από τους συνολικά εφτά προβλεπόμενους ύφαλους κυματοθραύστες. Οι κυματοθραύστες θα κατασκευαστούν από φυσικούς ογκολίθους (Φ.Ο.) και θα έχουν μήκος ύφαλης στέψης 104 m με διάκενο 46 m. Όλοι οι κυματοθραύστες τοποθετούνται σε μια απόσταση 80 – 110 m από την ακτογραμμή, σε βάθος ποδός περίπου -3 m κάτω από τη Μέση Στάθμη Θάλασσας (Μ.Σ.Θ.), ενώ καλύπτουν συνολικό μήκος 1.200 m περίπου.

Η στέψη των κυματοθραυστών έχει πλάτος 12 m και βρίσκεται σε βάθος 0,25 m κάτω από τη Μ.Σ.Θ. Επιπρόσθετα, θα κατασκευαστεί προσωρινά πρόβολος μήκους 50 m στο δυτικό πέρας του συστήματος. Ακόμη, δημιουργείται μέτωπο προστασίας ακτής από φυσικούς ογκόλιθους σε μήκος 330 m, στην περιοχή που έχει παρατηρηθεί η εντονότερη διάβρωση και έχει υποσκαφεί ο παραλιακός δρόμος. Η θωράκιση από Φ.Ο. οριοθετείται με την κατασκευή δύο προβόλων. Ο ανατολικός πρόβολος έχει μήκος 20 m ενώ ο δυτικός έχει μήκος 30 m.

Στο τελευταίο τμήμα, προ του χειμάρρου, τοποθετείται ένας εγκάρσιος πρόβολος μήκους 64 m περίπου. Επιπρόσθετα, δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου, και σε απόσταση 100 m περίπου, θωρακίζεται η ακτογραμμή η οποία υφίσταται διάβρωση και υποσκαφή, σε μήκος 50 m περίπου.

Στο πέρας της θωρακίσεως αυτής κατασκευάζεται εγκάρσιος πρόβολος, μήκους 30 m.

Κατά τη Β΄ φάση, όταν αυτή υλοποιηθεί, θα γίνει καθαίρεση του προσωρινού δυτικού προβόλου και θα κατασκευαστεί ο δυτικότερος ύφαλος κυματοθραύστης (Κ1, ίδιας γεωμετρίας με τους υπόλοιπους), ο οποίος θα τοποθετηθεί σε απόσταση 40 m από τον νέο προτεινόμενο
υπήνεμο μώλο του αλιευτικού καταφυγίου.

Ο Δήμαρχος Βιάννου δήλωσε σχετικά: Με την σημερινή έγκριση των όρων περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αποκατάστασης της διάβρωσης κατά μήκος της ακτογραμμής των οικισμών Καστρίου και Κερατόκαμπου ολοκληρώνεται ο πρώτος και ο κυριότερος στόχος που είχαμε θέσει ως Δημοτική Αρχή . Έχοντας πλέον την εγκεκριμένη ώριμη μελέτη προχωράμε στην διεκδίκηση των πιστώσεων που απαιτούνται για την κατασκευή ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας .

Για να φθάσουμε ως εδώ απαιτήθηκαν πολλές ώρες δουλειάς επισκέψεων σε υπηρεσίες και κυρίως στοχευόμενες προσεκτικές ενέργειες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πώς αποτελεί σήμερα το μοναδικό έργο σε επίπεδο Κρήτης που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την διάβρωση σε ένα μήκος 1.200 μέτρων ακτογραμμής παράλληλα με την ανάπλαση της υφιστάμενης παραλιακής οδού.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιανάκη για την πραγματικά καθημερινή του προσπάθεια στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα . Επίσης τους μελετητές του έργου, την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Βιάννου για την πολύτιμη συνεργασία, καθώς τους Αντιδημάρχους του Δήμου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που στάθηκαν αρωγοί στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας.

Η ανακοίνωση Μιχελογιαννάκη

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει τα εξής:

Μετά από τέσσερα χρόνια αγώνων αναρτήθηκε στη Διαύγεια η μελέτη περιβαλλοντικών όρων για την αποκατάσταση της διάβρωσης των ακτών Καστρίου-Κερατοκάμπου, που αφορά το έργο της ακτογραμμής του Δήμου Βιάννου.

“Το 2012 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βιάννου, έγινε η ανάθεση για το πρώτο στάδιο της μελέτης.

Το 2013 έγινε η ανάθεση για το υπόλοιπο τμήμα της μελέτης.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε στο σύνολό της από το Δήμο Βιάννου και αφορά τις περιοχές ανατολικά του λιμένα Καστρίου και συνολικά 1.200 μέτρα ακτογραμμής.

Το έργο περιλαμβάνει:

Την αποκατάσταση της διάβρωσης
Την επαναφορά της παραλίας
Την ανάπλαση της παραλιακής οδού
Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται περίπου στα 2.500.000 € με πηγές χρηματοδότησης είτε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Μετά τη δημοπράτηση του Βιολογικού στην παραπάνω περιοχή και την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης της ακτογραμμής στους οικισμούς Καστρίου – Κερατοκάμπου, αλλάζει σημαντικά η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο είναι το μοναδικό με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους στην Κρήτη και από τα ελάχιστα στην Ελλάδα, που αφορά παρεμβάσεις σε λιμενικά έργα και αποκατάσταση διάβρωσης σε μήκος 1.200 μέτρων.

Η έγκριση της μελέτης ήταν ένας γιγάντιος αγώνας, καθότι έπρεπε να γνωμοδοτήσουν 18 διαφορετικοί φορείς και γι αυτό είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια η μελέτη περιβαλλοντικών όρων των έργων διάβρωσης των ακτών Καστρί Κερατοκάμπου, το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση και την ανάδειξη της ακτογραμμής του Δήμου Βιάννου”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση