HomeΕΚΛΟΓΕΣ«Κληρώνει» σήμερα για το ντιμπέιτ, οι δύο «ανοιχτές» ημερομηνίες

«Κληρώνει» σήμερα για το ντιμπέιτ, οι δύο «ανοιχτές» ημερομηνίες

Να βρουν μία εναλλακτική ημερομηνία για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ καλούνται τα μέλη της διακομματικής επιτροπής που συνεδριάζουν σήμερα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα είχαν συμφωνήσει στην 1η Ιουλίου για την πραγματοποίηση της τηλεμαχίας, ημερομηνία ωστόσο που ανατράπηκε λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα συγκληθεί την 30 Ιουνίου για την επιλογή των προσώπων που θα απαρτίσουν την νέα ηγεσία της Ε.Ε.

 Η Πειραιώς έχει προτείνει τρεις εναλλακτικές ημερομηνίες για την διεξαγωγή της συζήτησης: 27, 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου.

Για τις δύο πρώτες ημερομηνίες, Πέμπτη 27 Ιουνίου και Παρασκευή 28 Ιουνίου, φαίνεται να συμφωνούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά να διαφωνούν οι εκπρόσωποι των μικρότερων κομμάτων.

«Παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, μπορώ να βγω με skype από τις Βρυξέλλες […] Υπάρχει ωστόσο ένα υπαρκτό θέμα εφόσον δεν θα μπορώ να ειμαι στην Αθήνα την ημέρα της αντιπαράθεσης.

Καθότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα τελειώσει και τι ώρα θα τελειώσει η διαδικασία στις Βρυξέλλες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ντιμπέιτ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 28 της ΕΕ.

Μητσοτάκης: Ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς – Δεν είμαστε Προεδρική Δημοκρατία

Στο ζήτημα του ντιμπέιτ αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κρήτη TV.

«Καλό είναι να γίνει και το ντιμπέιτ. Είναι χρήσιμο, αλλά δεν είναι καθοριστικό» δήλωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «ντιμπέιτ γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν είμαστε μια προεδρική δημοκρατία, στην οποία δύο υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει πρόεδρος.

Είμαστε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ο σεβασμός στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προϋποθέτει ένα ντιμπέιτ με όλους τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να οργανωθεί αυτό το ντιμπέιτ».

«Καταλαβαίνω ότι υπήρχαν κάποιες δυσκολίες που έχουν όντως να κάνουν με εξωγενείς παράγοντες, έχουμε δώσει ημερομηνίες που είμαστε διαθέσιμοι. Προσβλέπω στο ντιμπέιτ, πιστεύω ότι τελικά θα γίνει, αλλά έχω κάνει ήδη με τον κ. Τσίπρα 42 κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις.

Ο κόσμος γνωρίζει και εμένα, γνωρίζει και τον κ. Τσίπρα. Η διαφορά μας είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει δοκιμαστεί τέσσερα χρόνια και πρέπει να απολογηθεί για την πολιτική του, για την κατάσταση στην οποία είναι η χώρα. Καλό είναι να γίνει και το ντιμπέιτ. Είναι χρήσιμο, αλλά δεν είναι καθοριστικό» επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

Να σημειωθεί ότι η ακύρωση της προγραμματισμένης για την 1η Ιουλίου τηλεμαχίας λόγω Συνόδου Κορυφής προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

ΚΚΕ: Δεν πρόκειται να μπούμε σε λογικές σκοπιμότητας

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι παρά την προγραμματισμένη «προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, την 1η Ιουλίου, δέχτηκε να μεταθέσει την ημερομηνία προκειμένου να διευκολύνει».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Με προτάσεις στη διακομματική επιτροπή, (το ΚΚΕ) συνέβαλε έτσι ώστε η όλη διαδικασία του ντιμπέιτ να είναι όσο γίνεται πιο ζωντανή.

Με βάση αυτό το δεδομένο το ΚΚΕ καθόρισε την προεκλογική του δραστηριότητα και μάλιστα σε ένα σύντομο χρόνο που δεν τον επέλεξε το ίδιο.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού για τη Σύνοδο Κορυφής ανέτρεψε την αρχική συμφωνία των κομμάτων. Το ΚΚΕ πρότεινε εκ νέου άλλες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα στις 2 Ιουλίου.

Από κει και πέρα δεν πρόκειται να μπούμε σε λογικές σκοπιμότητας που δε βοηθάνε την όλη διαδικασία, ούτε φυσικά να ανατρέψουμε άρδην τον προεκλογικό μας σχεδιασμό, όταν μάλιστα ήδη δύο φορές το έχουμε πράξει».

Διαφήμιση
Διαφήμιση