HomeHL-GreeceΤσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ

Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ

«H αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθικού χαρακτήρα» είπε για την στήριξη της ΕΕ σε Λευκωσία και Αθήνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για την ετοιμότητα της Ελλάδας να αποτρέψει τουρκική γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ διαβεβαιώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα της Συνόδου Κουφής, τονίζει ότι «κερδίσαμε μια ξεκάθαρη, αποφασιστική και αυστηρή απόφαση», ενώ σημειώνει ότι η αλληλεγγύη των ηγετών της ΕΕ έναντι των τουρκικών προκλήσεων δεν είναι μόνο ηθικού χαρακτήρα, δεδομένων των ισχυρών συμφερόντων που παίζονται στην περιοχή, με πολυεθνικους ενεργειακούς κολοσσούς να δραστηριοποιούνται σε αυτή.

«Κερδίσαμε μια ξεκάθαρη, αποφασιστική και αυστηρή απόφαση […]. Η μεγάλη τομή της χθεσινής απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι περνάει από το επίπεδο της ρητορικής καταδίκης στην προαναγγελία αυστηρών στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας, αν συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά, τη συμπεριφορά παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

Ο κ. Τσίπρας μιλά για «μεγάλη και σημαντική μεταστροφή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων», προσθέτοντας ότι αυτό έχει έρθει ως αποτέλεσμα πολύ σημαντικών προσπαθειών τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από πολυμερείς συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά και από την αναβάθμιση του κύρους της Ελλάδας από τον τρόπο που χειρίστηκε κρίσιμα θέματα, όπως είπε, από την έξοδο από την κρίση μέχρι και το ονοματολογικό με τους βόρειους γείτονες.

Ακόμη, τονίζει ότι «η Τουρκία αυτή τη στιγμή προκαλεί, αλλά η προκλητικότητα της είναι ένδειξη αδυναμίας», ενώ ερωτηθείς αν ανησυχεί για κάποια σπασμωδική κίνηση απ΄ την Τουρκία, λέει ότι οι σπασμωδικές κινήσεις είναι αδιέξοδες.

Όπως επισήμανε «ο κίνδυνος ενός ατυχήματος -όχι εσκεμμένου επεισοδίου στο Αιγαίου, στην Ανατολική Μεσόγειο- υπάρχει ούτως ή άλλως όταν καθημερινά έχουμε παραβιάσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο», για να τονίσει όμως ότι «δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει σχεδιασμό να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο, γιατί αν το έκανε αυτό θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τη θέση της».

«Η Τουρκία σήμερα είναι απομονωμένη, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», παρατήρησε και προσέθεσε ότι το κεντρικό δίλημμα για εκείνη είναι «αν θα μείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση ή θα πάει στην Ανατολή».

«Δεν θα επιτρέψουμε τουρκική γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ»

Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν πάει γεωτρύπανο στο Καστελόριζο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχέδια, και αυτά τα σχέδια είναι σε γνώση μας, τα έχουμε μελετήσει, έχουν έρθει στο ΚΥΣΕΑ, έχουν εγκριθεί. Δεν θα φτάσουν ως εκεί γιατί θα τους αποτρέψουμε να φτάσουν ως εκεί».

«Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της».

«Δεν υπάρχει σενάριο όπου θα βρεθεί γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα γιατί αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πράξη, θα εμποδιστεί», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά Μακρόν προς τον ίδιο κατά την Σύνοδο Κορυφής πως είναι διατεθειμένος να στείλει φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με τον Γάλλο πρόεδρο έχουν μακρά και διαρκή συνεργασία και τα θέματα αυτά τα συζητούν πολύ καιρό.

Τόνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν συμφέροντα που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν καταφέρει να αναδείξουν ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ τής Ευρώπης και ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι και ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα.

Υπογράμμισε ότι στην έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων προχωρά η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα «έχουμε υπογραφές σύμβασης για έρευνα και αξιοποίηση στα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης» και πως «οι εταιρείες που συμμετάσχουν στη διαδικασία είναι και γαλλικές και ιταλικές και αμερικανικές».

«Με δεδομένο πως στις έρευνες συμμετέχουν πολυεθνικές εταιρείες ιταλικών, γαλλικών και αμερικανικών συμφερόντων η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθικού χαρακτήρα» τόνισε και συνέχισε «όταν γνωρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος ότι η γαλλική Total κάνει έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή και έρχεται αυθαιρέτως και μονομερώς μια κρατική εταιρεία της Τουρκίας -και ενδεχομένως πίσω από αυτές τις κινήσεις υπάρχει το υπονοούμενο ότι μπορεί να εμποδιστούν αυτές οι δραστηριότητες-, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται ούτε η Γαλλία ούτε καμιά άλλη χώρα να το αφήσει έτσι».

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με παραμονή των στρατευμάτων και εγγυήσεων»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί και με διατήρηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων».

Ερωτηθείς με αφορμή άρθρο του κ. Σημίτη, είπε ότι «ο κ. Σημίτης και ο κ. Βενιζέλος που μίλησε για συνολικό αναστοχασμό της εξωτερικής πολιτικής στις σχέσεις με την Τουρκία δίνουν κάποια μηνύματα», όχι στον ίδιο, «αλλά προφανώς στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σφυρίζει κλέφτικα δεν απαντά».

«Είναι μηνύματα να αρχίσει να σκέφτεται λογικές οδυνηρών συμβιβασμών στο Αιγαίο και την Κύπρο», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας για να τονίσει πως «η στρατηγική που ακολουθούμε εμείς είναι στρατηγική που διαρκώς ενισχύει τη θέση της χώρας και δεν ανοίγει κανένα παράθυρο υποχωρητικότητας σε θέματα εθνικής κυριαρχίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο».

Ανέφερε ότι «η στρατηγική της Ελλάδας τα τελευταία 4,5 χρόνια έχει δυναμώσει όσο ποτέ το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, είναι στρατηγική ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά το ουσιαστικό, το μεγάλο μέτωπο στα εθνικά μας θέματα που είναι η Τουρκία και όχι η Αλβανία ή η Βόρεια Μακεδονία».

Προσέθεσε ότι «ακόμα και με την επίλυση του ονοματολογικού που πίκρανε κάποιους, δυναμώσαμε τη διπλωματική ισχύ της Ελλάδας απέναντι στον διεθνή παράγοντα και την Ευρώπη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τις πραγματικές προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα».

Επισήμανε ότι τα ελληνικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι αυτά που επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και όχι τούρκικα F16.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ακόμη ότι, για να εφαρμοστούν οι φοροαπαλλαγές που υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα χρειαστούν περικοπές δαπανών ύψους 5,5 δισ. ευρώ. «Πίσω από τις μεταρρυθμίσεις του κ. Μητσοτάκη κρύβεται ανθρώπινο αίμα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι η επιστροφή στον κανόνα ένα προς πέντε για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που επιδιώκει η ΝΔ, σημαίνει λιγότερους δασκάλους, γιατρούς και νοσηλευτές. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει το know how των απολύσεων από όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης» τόνισε.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση