HomeΥΓΕΙΑΈρευνα: Πώς η αυξημένη χρήση του κινητού δημιουργεί μικρά «κέρατα»

Έρευνα: Πώς η αυξημένη χρήση του κινητού δημιουργεί μικρά «κέρατα»

Ανατρεπτική έρευνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια ανατρεπτική έρευνα στον τομέα της βιομηχανικής αποκάλυψε πως οι νέοι αναπτύσσουν μικρές κερατόμορφες προεκτάσεις στο πίσω μέρος των κρανίων τους, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της αυξημένης χρήσης των κινητών τηλεφώνων.

Δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ακτής του Ήλιου στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας ανακάλυψαν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, ότι οι κερατόμορφες οσφυϊκές οσμές που παρατηρούνται ολοένα και περισσότερο στους νέους προκαλούνται από την πρόσθια κλίση του κεφαλιού, η οποία μετατοπίζει το βάρος από τη σπονδυλική στήλη στους μυς που βρίσκονται στο πίσω μέρος του κρανίου.

Λόγω της επικράτησης της ασυνήθιστης ανάπτυξης των οστών στους νεότερους πληθυσμούς, οι Αυστραλοί επιστήμονες εικάζουν πως οφείλεται στη μετατόπιση της στάσης του σώματος που επιφέρει η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Στην ανάλυσή τους, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα smartphones και άλλες φορητές συσκευές είναι οι πιο πιθανοί υπαίτιοι για την οστική αλλαγή που παρατηρείται, καθώς απαιτούν από τους χρήστες να κάμψουν τα κεφάλια τους προς τα εμπρός για να επικεντρωθούν στις μικροσκοπικές οθόνες. Ήδη αρκετοί γιατροί έχουν διαγνώσει ότι αρκετοί πόνοι στον αυχένα ή στα δάχτυλα οφείλονται στη συχνή ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου, ωστόσο καμία έρευνα μέχρι στιγμής δεν έχει συνδέσει τη χρήση της τεχνολογίας με αλλαγές στον ανθρώπινο σκελετό.

Ο Αυστραλός επιστήμονας Ντέιβιντ Σάχαρ λέει ότι το πιο εντυπωσιακό πόρισμα των ευρημάτων ήταν το μέγεθος των «κεράτων» τα οποία έφταναν ήδη τα 10 χιλιοστά, παρά το νεαρό της ηλικίας των συμμετεχόντων. Ο Σάχαρ πρόσθεσε ότι ο κερατόμορφος σχηματισμός είναι σημάδι μιας σοβαρής παραμόρφωσης στη σπονδυλική στήλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει χρόνιους πονοκεφάλους και συνεχή πόνο στην πλάτη και τον αυχένα. Παρά τα σοκαριστικά ευρήματα, η έρευνα κλείνει με σχετική αισιοδοξία όσον αφορά στην αποφυγή των προβλημάτων που δημιουργούν οι κερατόμορφες προεκτάσεις. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η δημιουργία των «κεράτων» συμβαίνει κατά τη διάρκεια μεγάλου χρονικού διαστήματος, γεγονός που υποδηλώνει πως η βελτίωση της στάσης του σώματος μπορεί να καλύψει ή και να σταματήσει την ανάπτυξή τους.

real.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση