HomeΚΟΣΜΟΣ«Τέλειωσε» ο Μάνφρεντ Βέμπερ για την Κομισιόν

«Τέλειωσε» ο Μάνφρεντ Βέμπερ για την Κομισιόν

Παίζουν Μπαρνιέ, Λαγκάρντ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν φαίνεται ότι έχει τεθεί ουσιαστικά εκτός κούρσας.

Το παραδέχθηκε άλλωστε και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, όταν ομολόγησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου ότι «δεν υπάρχει πλειοψηφία για έναν από τους Spitzenkandidaten των πολιτικών παρατάξεων». Αυτό σημαίνει, επισημαίνει η Le Soir ότι οι Βέμπερ, Τίμερμανς και η Βεστάγκερ αποκλείονται για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Κι η απάντησή της καγκελαρίου- που έκανε το τελευταίο διάστημα δεύτερες σκέψεις για τον Γερμανό πολιτικό- όταν ρωτήθηκε αν συνεχίζει να στηρίζει την υποψηφιότητα Βέμπερ άφησε ελάχιστες αμφιβολίες, αφού απέφυγε ακόμη και να τον κατονομάσει. «Ο Ντόναλντ Τουσκ μας ενημέρωσε για το πώς έχουν τα πράγματα και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις», είπε η Μέρκελ -πράγμα που σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ σημαίνει ότι δίνει πλέον ελάχιστες ελπίδες στον Βέμπερ.

Και πώς αλλιώς, όταν ένδεκα από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες είχαν ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι δεν θέλουν επ’ ουδενί τον Μάνφρεντ Βέμπερ στο τιμόνι της Κομισιόν, επικαλούμενοι την απειρία του, όπως είχε επισημάνει από καιρό ο Εμανουέλ Μακρόν.

Αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλύτερα για τον Βέμπερ, αφού πριν ακόμη ξεκινήσει η Σύνοδος οι επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και της Renew Europe, της συμμαχίας των Φιλελευθέρων με την παράταξη του Μακρόν, ξεκαθάρισαν ότι δεν στηρίξουν την υποψηφιότητά του σε περίπτωση που τεθεί σε ψηφοφορία, κάτι που εκμηδένισε τις ελπίδες του Γερμανού προέδρου του ΕΛΚ για εξασφάλιση πλειοψηφίας στην Ευρωβουλή, ώστε να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν.

Ικανοποιημένος ο Μακρόν από τον αποκλεισμό του Βέμπερ

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από τον αποκλεισμό του Βέμπερ από την κούρσα, αφού εξ’ αρχής είχε ταχθεί κατά της υποψηφιότητάς του και του συστήματος των Spitzenkandidaten, των υποψηφιοτήτων των επικεφαλής των ψηφοδελτίων των ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκρίνοντας άλλους για τη διαδοχή του Γιούνκερ. Συνεργάτες του, σύμφωνα με τη γερμανική συντηρητική εφημερίδα Die Welt, έριξαν στο τραπέζι ονόματα που θα αποδεχόταν το Παρίσι, όπως της Προέδρου της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που ασκεί χρέη προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Προέδρου της Κροατίας, Κολίντα Γκραμπαρ-Κιτάροβιτς και της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η μόνη ελπίδα που απομένει στον Βαυαρό πολιτικό είναι να κάνουν στροφή 180 μοιρών πρωτίστως οι Σοσιαλιστές-Δημοκράτες σώζοντας έτσι το σύστημα των Spitzenkandidaten, πράγμα όμως που φαντάζει εξαιρετικά απίθανο, όπως απίθανο είναι να αποφασίσει και το ΕΛΚ να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ολλανδού Σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς ή της Δανής Μαργκρέτε Βεστάγκερ .

Στο ΕΛΚ εξετάζουν ήδη άλλες επιλογές, πέραν του Βέμπερ

Επισήμως το ΕΛΚ έχει αποφασίσει να συνεχίσει να προωθεί την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ, όπως εξήγησαν ηγετικά του στελέχη στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είναι νεκρός, μόλις γευμάτισα μαζί του», πέταξε σε καυστικό τόνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, σημαίνον στέλεχος της πολιτικής ομάδας. Αλλά παρασκηνιακά συζητούνται ήδη προ πολλού κι άλλα ονόματα, όπως του βετεράνου Γάλλου πολιτικού και επικεφαλής διαπραγματευτή του Brexit της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, της διευθύντριας -επίσης Γαλλίδας – του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ή του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ.

Οι συνομιλίες για την άρση του αδιεξόδου μετά τον αποκλεισμό του Βέμπερ θα συνεχιστούν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου θα παρίστανται μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ μια δεύτερη ευκαιρία θα έχουν οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη σύνοδο που προγραμματίστηκε για τις 30 Ιουνίου, δύο μέρες πριν την πρώτη συνεδρίαση του νέου ευρωκοινοβουλίου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση