HomeΕΛΛΑΔΑΣτις Βρυξέλλες σήμερα ο Τσίπρας – Θα συζητήσει για Τουρκία, Τίμερμανς και κλίμα

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Τσίπρας – Θα συζητήσει για Τουρκία, Τίμερμανς και κλίμα

Ελλάδα και Κύπρος θα θεσουν θέματα εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου ο πρωθυπουργός, όπου Ελλάδα και Κύπρος θα θεσουν θέματα εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και ειδικά για τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει εκ νέου σαφής καταδίκη της τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Αιγαίο, και ανάδειξη των επιπτώσεων τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σε συνέχεια των σαφών αποφασεων από το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο πρωθυπουργός, σε συντονισμο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιμείνει ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.

Σε σχέση με την επιλογή του νέου Προέδρου της Ε. Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφοριες, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή του στον υποψήφιο του PES και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς και να τονίσει την αναγκαιότητα σε κάθε περίπτωση ο νέος Πρόεδρος να είναι φυσιογνωμία που ενώνει την ΕΕ αντι να τη διχάζει σε Βορρά-Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να είναι τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Να σημειωθεί ότι το βασικό ζήτημα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρ. Επιτροπή, Ευρ. Συμβούλιο, Ευρ. Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτικής Άμυνας, Ευρ. Κεντρική Τράπεζα). Στόχος είναι η βασικές επιλογές να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος της Συνόδου την Παρασκευή και, πάντως, πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του στις 2 Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Ε. Κοινοβουλίου.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τη Στρατηγική Ατζέντα της Ένωσης την επόμενη πενταετία, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των υβριδικών απειλών, τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Ως προς το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, υπέρ της σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής. Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία, ή την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δε θα πρέπει να προσφέρεται σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ – της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προς το σκοπό αυτό, απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την επίτευξη, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, του στόχου κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ ως το 2050.

Τέλος, ως προς το ζήτημα της εμβάθυνσης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη το νέο δημοσιονομικό μέσο ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης για την ευρωζώνη να προικοδοτηθεί με επαρκείς πόρους, ώστε να προωθεί ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του Ευρώ. Είναι σημαντικό το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω μέσου να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμπεριλαμβάνει σύστημα κοινής ασφάλισης έναντι της ανεργίας. Παράλληλα, θα υποστηρίξει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με τη δημιουργία ενός ευρωπαΐκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση