HomeΚΟΣΜΟΣΥπόθεση Κασόγκι: Καταπέλτης για το Ριάντ η έκθεση του ΟΗΕ

Υπόθεση Κασόγκι: Καταπέλτης για το Ριάντ η έκθεση του ΟΗΕ

Σκόπιμη και προμελετημένη η εκτέλεση του δημοσιογράφου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καταπέλτης για το Ριάντ είναι η έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύεται σήμερα και ρίχνει φως στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η επίμαχη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως η δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι «αποτελεί άνευ δίκης εκτέλεση για την οποία είναι υπεύθυνο το Κράτος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας».

«Η Σαουδική Αραβία είναι υπεύθυνη για τη σκόπιμη και προμελετημένη εκτέλεση του δημοσιογράφου», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Στην ίδια έκθεση ο ΟΗΕ κάνει λόγο για αξιόπιστα στοιχεία που απαιτούν διερεύνηση ως προς την περαιτέρω ατομική ευθύνη αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας στη δολοφονία Κασόγκι, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ υπέβαλε την τελική της έκθεση για τη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Οι συστάσεις της δεν έχουν δεσμευτική ισχύ για τα κράτη.

Η Καλαμάρ, η οποία ηγήθηκε των ερευνών για την υπόθεση Κασόγκι, είχε επισημάνει μετά την επίσκεψή της στην Τουρκία ότι το Ριάντ «σχεδίασε και διέπραξε» τη στυγνή δολοφονία και «υπονόμευσε σοβαρά» τις έρευνες για το έγκλημα που διαπράχθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση