HomeHL-EconomyΝέα χαλάρωση δείχνει ο Ντράγκι αν δεν αυξηθεί ο πληθωρισμός

Νέα χαλάρωση δείχνει ο Ντράγκι αν δεν αυξηθεί ο πληθωρισμός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να υιοθετήσει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική αν δεν υπάρξει άνοδος του πληθωρισμού, προειδοποίησε χθες ο Μάριο Ντράγκι, αλλάζοντας πορεία, όπως είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες και η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας πλήττει όλο και περισσότερο την ευρωπαϊκή μεταποίηση και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Η δήλωση Ντράγκι προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Παρότι ο ίδιος παρακινεί δημόσια εδώ και μήνες τη Fed να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού, ο Τραμπ κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι προσπαθεί με αθέμιτα μέσα να προκαλέσει την εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να έχει υποχωρήσει τον Μάιο στο 1,2%, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε στο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας με το μήνυμα πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αποδεχτεί μόνιμα χαμηλότερο από τον στόχο του 2% πληθωρισμό.

Πρόκειται μάλλον για τη μεγαλύτερη αλλαγή κατεύθυνσης στη νομισματική πολιτική στη διάρκεια των οκτώ ετών της θητείας του Ντράγκι, καθώς πριν από έναν χρόνο ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωνε ότι η κεντρική τράπεζα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο του 2018. Πράγμα που έκανε, αν και μέχρι τότε ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από τη Fed είχαν προκαλέσει έντονη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές το τέταρτο τρίμηνο του 2018, έντονη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, τεχνική ύφεση στην Ιταλία και στασιμότητα στη Γερμανία. «Θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα στήριξης αν δεν συγκλίνει ο πληθωρισμός προς τον στόχο του 2%», δήλωσε χθες ο Μάριο Ντράγκι. Η εντολή που έχει δοθεί στην ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον ρυθμό αύξησης των τιμών καταναλωτή «κάτω, αλλά κοντά στο 2%».

Η Φρανκφούρτη δεν έχει καταφέρει να πετύχει τον στόχο της από το 2013, ωστόσο η πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη απειλεί την κληρονομιά του Ντράγκι στην ΕΚΤ. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την ευελιξία εντός (του πλαισίου) της εντολής που μας έχει δοθεί προκειμένου να πετύχουμε την εντολή μας – και θα το κάνουμε ξανά, ώστε να απαντήσουμε σε όποιες προκλήσεις (εμφανιστούν) στο μέλλον προς τη σταθερότητα των τιμών», είπε χθες ο Ντράγκι. Ωστόσο, το σημαντικότερο μήνυμα που έστειλε ο «σούπερ Μάριο» τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του αφορά και τον διάδοχό του: «Η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να δεσμεύεται (ότι θα πετύχει) τον στόχο της και ότι δεν θα παραιτηθεί (αποδεχόμενη) υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό». Μάλιστα ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι «συμμετρικός», δηλαδή ότι μελλοντικά ο πληθωρισμός θα πρέπει να κινηθεί κάποιο διάστημα πάνω από τον στόχο, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν κάτω από τον στόχο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος παρεμβαίνει τόσο συχνά και τόσο ανοιχτά ζητώντας από τη Fed να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της, ώστε πλέον αμφισβητείται η ανεξαρτησία της από την εκτελεστική εξουσία, κατηγόρησε τον Ντράγκι (και την Κίνα) ότι χειραγωγεί το ευρώ προκαλώντας εξασθένηση της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου, ούτως ώστε να αποκτήσει αθέμιτο εμπορικό πλεονέκτημα η Ευρωζώνη. «Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε μόλις ότι ενδέχεται να έρθουν και άλλα μέτρα στήριξης (της οικονομίας), κάτι που (οδήγησε) αμέσως σε υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, διευκολύνοντάς τους αθέμιτα να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Εξετάζεται δεύτερος γύρος QE

Ο Μάριο Ντράγκι δεν απέκλεισε χθες ούτε την επανέναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης, θέλοντας να τονίσει ότι η κεντρική τράπεζα όντως θα πολεμήσει σκληρά για να εκπληρώσει την εντολή που της έχει δοθεί. Ωστόσο αυτή η επιλογή θα είναι η τελευταία που θα χρησιμοποιήσει η Φρανκφούρτη. Πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ είναι να δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα τα επιτόκια δανεισμού στα τρέχοντα πολύ χαμηλά επίπεδα. Θα μπορούσε στη συνέχεια να μειώσει ακόμη περισσότερο το επιτόκιο δανεισμού για τράπεζες (σήμερα στο -0,4%). Αναφορικά με την ποσοτική χαλάρωση ο Ντράγκι αρνήθηκε πως η ΕΚΤ δεν διαθέτει πλέον «πυρομαχικά», λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει τον κανόνα που θέτει περιορισμούς στο επίπεδο των κρατικών ομολόγων μιας χώρας που μπορεί να αγοράσει η κεντρική τράπεζα.

Οι αγορές υποδέχθηκαν θετικά τις δηλώσεις Ντράγκι, με το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν υποχώρηση του πληθωρισμού και επεκτατική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς υποχώρησε χθες στο -0,3%, επίπεδο ρεκόρ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Βέβαια οι αγορές επηρεάστηκαν και από τη δήλωση Τραμπ ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής του G20, νέο που δημιουργεί προσδοκίες για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση