HomeHL-GreeceΤραβάει το σχοινί η Τουρκία -Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η απάντηση στις γεωτρήσεις

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία -Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η απάντηση στις γεωτρήσεις

Δεν “ιδρώνει το αυτί” του Ερντογάν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρά το παρασκήνιο και τις διαβουλεύσεις που κατέβαζαν αισθητά τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με την ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία η χθεσινή συνεδρίαση του Συµβουλίου Γενικών Υποθέσεων έκρυβε ευχάριστες εκπλήξεις.

Σε Αθήνα και Λευκωσία επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν τη σημασία όσων διαδραματίστηκαν χθες στο Λουξεμβούργο, όπου οι υπουργούς των «28» αποδοκίμασαν την τουρκική επιθετικότητα και επεσήμαναν την ανάγκη λήψης µέτρων κατά της Άγκυρας καλώντας την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποδείξουν χωρίς καθυστέρηση κατάλληλα μέτρα σε βάρος της Τουρκίας. «Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ» τόνισαν οι κυβερνητικές πηγές.

Το μπαλάκι τώρα στη Σύνοδο Κορυφής

Η συζήτηση επί των παράνοµων ενεργειών της Τουρκίας θα συνεχιστεί πλέον στην Κοµισιόν, στην EAS, αλλά και πιο άµεσα στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, όπου το θέµα βρίσκεται στην ηµερήσια διάταξη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής αύριο και μεθαύριο, μετά την επίκληση των υπουργών προς την ΕΥΕΔ να μελετήσει και να εισηγηθεί τυχόν κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας για την υπό εξέλιξη παράνομη γεώτρηση και την άρνηση της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις επανειλημμένες συστάσεις της ΕΕ να τερματίσει τις δραστηριότητές της και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο . «Είναι το στοιχείο που δίνει τον… ρυθµό στη χορογραφία που θα ακολουθήσει η ΕΕ, αλλά και οι ηγέτες των κρατών-µελών στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει την Πέµπτη» σχολίασε διπλωµάτης στις Βρυξέλλες. Το θέμα, όμως, είναι να μεταφραστεί η προφορική «αλληλεγγύη» σε απτά ή κυρώσεις, που θα «πονέσουν» την Τουρκία και να μην εξαντληθεί σε άλλη μια περίτεχνη διατύπωση.

Οργή στην Άγκυρα

Αλλά η Τουρκία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει ούτε βήμα πίσω παρά το καμπανάκι από την ΕΕ για τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αντίθετα τραβούν το σχοινί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το υπουργείο Εξωτερικών να απαντούν σε υψηλούς τόνους. Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε με θρασύτητα ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την Αγκυρα « από το να επιδιώξουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», να προσθέτει ότι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο και να εξαπολύει νέα επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη που εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος στην Κύπρο, για τις γεωτρήσεις.

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε υψηλούς τόνους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την προειδοποίηση των Βρυξελλών. «Aπορρίπτουμε τα σημεία που αναφέρονται στην χώρα μας στις αποφάσεις που λήφθηκαν στην συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει:«Οι αποφάσεις δεικνύουν πόσο απέχει η ΕΕ από το να αντιληφθεί τα βήματα που έκανε η χώρα μας, παρά τις δοκιμασίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη. Η ΕΕ είχε πράξει μεγάλο σφάλμα εντάσσοντας ως μέλος της την Ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου το 2004. Τώρα για χάρη της διατήρησης αυτού του σφάλματος υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό μετατρέποντάς τις σε όμηρο αυτού του προβλήματος. Φαίνεται ότι η ΕΕ και πάλι συνέγραψε τις αποφάσεις της με τρόπο μεροληπτικό από την σκοπιά εξ ολοκλήρου της Ελληνοκυπριακής πλευράς».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση