HomeΚΟΣΜΟΣΔικαστήριο αναγνώρισε ως νόμιμο πατέρα άνδρα που είχε δωρίσει το σπέρμα του σε γκέι φίλη

Δικαστήριο αναγνώρισε ως νόμιμο πατέρα άνδρα που είχε δωρίσει το σπέρμα του σε γκέι φίλη

Η νομική μάχη ξεκίνησε όταν η μητέρα του κοριτσιού και η σύντροφός της θέλησαν να εγκατασταθούν στη Νέα Ζηλανδία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

‘Ενας άνδρας που, πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία, έγινε δότης σπέρματος για να μπορέσει να αποκτήσει παιδί μια ομοφυλόφιλη φίλη του έχει γονικά δικαιώματα σχετικά με την κόρη τους, έκρινε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι επειδή ο δότης αναφερόταν στην ληξιαρχική πράξη γέννησης και είχε «υπερβολικά στενή» σχέση με το κορίτσι είναι ο πατέρας και έχει δικαίωμα λόγου για το αν θα μεταφερθεί στη Νέα Ζηλανδία για να ζήσει μόνιμα.

Το 2006 ο εν λόγω άνδρας, που αναφέρεται με το ψευδώνυμο «Ρόμπερτ» για νομικούς λόγους, συμφώνησε να γίνει δότης σπέρματος για μια φίλη του που θα υποβαλλόταν στη συνέχεια σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Παρότι δεν ζούσαν μαζί, ο Ρόμπερτ είχε έναν «διαρκή ρόλο» στη ζωή του παιδιού και συμμετείχε σε αυτήν οικονομικά, ενώ είχε λόγο για την υγεία, την εκπαίδευσή του και την γενική ευημερία του, ανέφεραν οι δικαστές.

Προβλήματα εμφανίστηκαν όταν η μητέρα του κοριτσιού και η σύντροφός της θέλησαν να εγκατασταθούν στη Νέα Ζηλανδία το 2015.

Η δικαστής Μάργκαρετ Κλίρι ανακοίνωσε ότι ένα κατώτερο δικαστήριο κακώς είχε κρίνει εναντίον του πατέρα και κατέληξε ότι το παιδί θα πρέπει να παραμείνει στην Αυστραλία ώστε ο πατέρας να μπορεί να το επισκέπτεται.

Δεν είναι σαφές, λόγω της ιδιαιτερότητας της σχέσης, αν η υπόθεση θα αποτελέσει δεδικασμένο για το μέλλον.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση