HomeHL-9«Έβρεξε»… κεραυνούς – Έπεσαν περισσότεροι από 10.000 μέσα σε 12 ώρες

«Έβρεξε»… κεραυνούς – Έπεσαν περισσότεροι από 10.000 μέσα σε 12 ώρες

Τι κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών “ZEUS”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το σύστημα ανίχνευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών “ZEUS” κατέγραψε την Κυριακή περισσότερους από 10.000 κεραυνούς πανελλαδικά μέσα σε διάστημα μόλις 12 ωρών.

Ο συνδυασμός των θερμών και υγρών επιφανειακών αέριων μαζών με την ισχυρή αστάθεια πάνω από τη χώρα, δηλαδή την απότομη πτώση της θερμοκρασίας οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό καταιγίδων χθες. Λίγο μετά το μεσημέρι οι πρώτες αναπτύξεις καταιγίδων παρατηρήθηκαν στην Πίνδο και στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας, ενώ γρήγορα επεκτάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Τον Ιούνιο οι απογευματινές καταιγίδες στη χώρα αποτελούν φυσιολογικό φαινόμενο, εξαιτίας της έντονης αστάθειας που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo. Λιγότερο συνηθισμένο είναι ότι την Κυριακή σε πολλές περιπτώσεις οι καταιγίδες συνοδεύονταν από χαλάζι, όπως στο Τρίστενο και στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, καθώς επίσης σε περιοχές της Πέλλας και της Κοζάνης. Το Σάββατο είχε καταγραφεί πολύ μεγάλο χαλάζι, διαμέτρου πέντε έως έξι εκατοστών, στη Μεσσήνη και στον Δήμο Παγγαίου, κάτι ακραίο με μικρή συχνότητα επανάληψης.
2

meteo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση