HomeΚΟΣΜΟΣΕλλάδα και Κύπρος δύο από τις λιγότερο ειρηνικές χώρες στην Ευρώπη

Ελλάδα και Κύπρος δύο από τις λιγότερο ειρηνικές χώρες στην Ευρώπη

Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πίσω από το Καζακστάν βρίσκεται η Ελλάδα στην λίστα του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης 2019 («Global Peace Index») κατακτώντας την 65η θέση και ισοψηφώντας με τη «Βόρεια Μακεδονία».

Μπορεί η χώρα μας να ανέβηκε από την 79η θέση που ήταν πέρυσι στην 65η, ωστόσο παραμένει χαμηλά στη λίστα που περιλαμβάνει συνολικά 163 έθνη.

xarths-eirhnhs

Τα χρώματα στον χάρτη δηλώνουν: Σκούρο πράσινο: Πολύ υψηλός δείκτης ειρήνης, ανοιχτό πράσινο (περιλαμβάνεται και η Ελλάδα): Υψηλός, κίτρινο: μεσαία κατάταξη στον Δείκτη Ειρήνης, σομόν: Χαμηλή κατάταξη, κόκκινο: Πολύ χαμηλός. Οι χώρες με λευκό στον χάρτη δεν ερευνήθηκαν

Στην έκθεση, που εκπονεί το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά και την Ειρήνη (Institute for Economics & Peace), η Ισλανδία παραμένει η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο για ενδέκατη συνεχή χρονιά ενώ το Αφγανιστάν η λιγότερο ασφαλής. Μετά την Ισλανδία,ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Δανία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι, το μέσο επίπεδο παγκόσμιας ειρήνης βελτιώθηκε ελάχιστα το 2019, ωστόσο ο δείκτης παρουσίασε βελτίωση για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο κόσμος μας παραμένει αρκετά λιγότερο ειρηνικός σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία με το μέσο επίπεδο ειρήνης να επιδεινώνεται κατά 3,7% από το 2008.

Στην κατάταξη των χωρών λαμβάνονται υπόψη 23 παράγοντες, όπως εσωτερικές και διεθνείς συρράξεις, στρατιωτικές δαπάνες, τρομοκρατία, δείκτες των ανθρωποκτονιών και άλλων εγκλημάτων.

Πάντως, τα ευρωπαϊκά κράτη καταλαμβάνουν 17 θέσεις μεταξύ των 25 πιο ειρηνικών χωρών του κόσμου με την Ουκρανία να καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με το 2018 και τη Νικαράγουα τη μεγαλύτερη επιδείνωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από 400 εκατομμύρια πολίτες διαμένουν σε περιοχές με «χαμηλό επίπεδο» ειρήνης και ταυτόχρονα διατρέχουν «μεγάλο κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής».

«Παρότι οι συρράξεις που κυριάρχησαν την περασμένη δεκαετία, όπως αυτές στο Ιράκ και στη Συρία, αρχίζουν να αποκλιμακώνονται, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στην Υεμένη, στη Νικαράγουα και στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η κατάσταση στις 10 χώρες που βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη να επιδεινωθεί περαιτέρω», αναφέρει ο Στιβ Κιλελέα, ιδρυτής του Ινστιτούτου.

Η Κύπρος που μαζί με την Ελλάδα θεωρούνται δύο από τις λιγότερες ειρηνικές χώρες στην Ευρώπη καταλαμβάνει την 63η θέση. Ακολουθούν το Καζακστάν, η Ελλάδα, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και η Τουρκία.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση