HomeHL-9Τιμή στη μνήμη των αντιστασιακών στο σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου

Τιμή στη μνήμη των αντιστασιακών στο σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στα μνημεία «SAS και Black Watch» στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τιμήθηκε σήμερα η μνήμη των ηρώων που συμμετείχαν στο μεγάλο σαμποτάζ κατά της γερμανικής κατοχής τη νύχτα της 13ης προς 14η Ιουνίου 1942.

1

Στην τιμητική εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου στεφάνι κατέθεσαν οι βουλευτές Ηρακλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, εκπρόσωπος του Δημάρχου Ηρακλείου, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, εκπρόσωποι κομμάτων και εφέδρων αξιωματικών.

4

Αναφορά στο ιστορικό του Σαμποτάζ έκανε η εκπαιδευτικός φιλόλογος του 4ου γυμνασίου Ηρακλείου Χρυσάνθη Καμπουράκη.

Βαρδάκης: «Τιμούμε το θάρρος και την ανδρεία των ηρωικών στρατιωτικών»

Με αφορμή τα 77 χρόνια από την ιστορική μέρα, σύμβολο Εθνικής Αντίστασης, κατά την οποία ανατινάχθηκε το αεροδρόμιο Ηρακλείου, ο Σωκράτης Βαρδάκης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, παρευρέθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, καταθέτοντας στεφάνι και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τον Ιούνιο του 1942 ο Β΄ Παγκόσµιος Πόλεµος βρισκόταν στην πιο κρίσιµη καµπή του. Στη Μέση Ανατολή οι συμμαχικές δυνάμεις προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ανακόψουν την επέλαση του Στρατάρχη Έρβιν Ρόµελ που πλησίαζε επικίνδυνα την βρετανική βάση της Αλεξάνδρειας.

Ο ανεφοδιασμός των ναζιστικών στρατευμάτων του απο τα αεροδρόμια Ηρακλείου – Καστελίου και Τυμπακίου έπρεπε να σταματήσει. Ξημέρωμα 13η προς 14η Ιουνίου 1942 στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, γίνεται ένα από τα σημαντικότερα σαμποτάζ του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου εναντίον των δυνάμεων του Άξονα. Ομάδα έξι κομάντος της «Special Air Service» αποτελούμενη από τον G. Bergé, Lord Jellico, J. Mouhot, Jack Sibard, Pierre Léostic, καθώς και τον κρητικό ανθυπολοχαγό Κώστα Πετράκη, γράφουν ιστορία. Η ανατίναξη πλήθους αεροσκαφών, αποθηκών και πολεμοφοδίων δεν αποτέλεσε μόνο καίριο στρατηγικό χτύπημα στην επέλαση του Ρόμελ στη Β. Αφρική στην Μέση Ανατολή, αλλά αναπτέρωσε το ηθικό σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι η ισχυρή μηχανή του Ναζισμού μπορούσε να λυγίσει από την γενναιότητα και το ατρόμητο πνεύμα των αγωνιστών. Την ιστορία μας, το θάρρος και την ανδρεία των ηρωικών αυτών στρατιωτικών, τιμούμε σήμερα. Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων του λαού μας και οπλιζόμαστε και εμείς με δύναμη στον αγώνα για την ελευθερία και το δίκαιο των λαών».

vardakis_aerodromio_130619a

Στην συνέχεια ο κ. Βαρδάκης πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Παγκρητίου Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος κ. Βαγγέλης Βιστάκης, του Συλλόγου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ηρακλείου, τον οποίο εκπροσώπησε ο πρόεδρος κ. Μανόλης Μανωλάκης, καθώς και με τον Αερολιμενάρχη Ηρακλείου, κ. Γιώργο Πλιάκα. Συζητήθηκαν λειτουργικά θέματα του αεροδρομίου και οι παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών. Ο κ. Βαρδάκης επίσης, συνομίλησε με εργαζόμενους στο αεροδρόμιο στους οποίους ευχήθηκε καλή δύναμη για την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

vardakis_aerodromio_130619b

Αυγενάκης: «Μοναδικό δείγμα αυτοθυσίας για την υπεράσπιση της ελευθερίας»

Στις εκδηλώσεις μνήμης της επετείου για το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο 1942, βρέθηκε σήμερα ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Για την ιστορική επέτειο ο κ. Αυγενάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή επέτειος, το σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου τον Ιούνιο του 1942, αποτελεί μοναδικό δείγμα αυτοθυσίας για την υπεράσπιση της ελευθερίας.

Το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου υπήρξε σημαντικό ανάχωμα στην επέλαση των γερμανικών επιχειρήσεων και συνέβαλε στην αλλαγή της πορείας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα σκληρά αντίποινα που ακολούθησαν με κόστος δεκάδες ανθρώπινες ζωές δεν φόβισαν τον Κρητικό λαό, αλλά αποτελέσαν πηγή έμπνευσης για σπουδαιότερους αγώνες κατά του ολοκληρωτισμού.

Τιμούμε σήμερα, μια μοναδική πράξη αντίστασης και ηρωισμού που μας γεμίζει περηφάνεια και δύναμη να δώσουμε ενωμένοι τους δικούς μας αγώνες για το μέλλον που αξίζει η Πατρίδας μας».

Το ΚΙΝΑΛ Ηρακλείου τίμησε την μνήμη των Αντιστασιακών στο σαμποτάζ του αεροδρομίου

Με κατάθεση στεφάνου στα μνημεία «SAS και Black Watch», το Κίνημα Αλλαγής Ηρακλείου τίμησε σήμερα τη μνήμη των ηρώων που συμμετείχαν στο μεγάλο σαμποτάζ κατά της γερμανικής κατοχής τη νύχτα της 13ης προς 14η Ιουνίου 1942 στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου.

unnamed

Το Κίνημα Αλλαγής εκπροσωπήθηκε από τους υποψήφιους βουλευτές Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου, Παντελή Αρβανιτάκη και Χρήστο Στρατάκη.

Το μήνυμα του λαού της Κρήτης για Αντίσταση στον φασισμό, στις δυνάμεις της βίας και του ολοκληρωτισμού, παραμένει επίκαιρο και το Κίνημα Αλλαγής υπενθυμίζει ότι ο δικός μας αγώνας σήμερα, είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη ως εφαλτήριο για τους σύγχρονους αγώνες, για την αντιμετώπιση της κρίσης, με στόχο τη δημιουργία μιας δίκαιης και καλύτερης Ελλάδας.

Τελετή μνήμης στη «Στοά Μακάσι»

Τελετή μνήμης των ομήρων στη «Στοά Μακάσι» θα πραγματοποιηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και τον Δήμο Ηρακλείου το Σάββατο 15 Ιουνίου στις 11 το πρωί.

Η στοά Μακάσι βίσκεται  επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα, κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο (Τάφος Ν. Καζαντζάκη).

Διαφήμιση
Διαφήμιση