HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑAska: Ηλεκτρικό ιπτάμενο αυτοκίνητο από αμερικανο-ισραηλινή εταιρεία

Aska: Ηλεκτρικό ιπτάμενο αυτοκίνητο από αμερικανο-ισραηλινή εταιρεία

Tο χαρακτηρίζουν «eVTOL» (Electric Vertical Take-Off and Landing)

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι δημιουργοί του το χαρακτηρίζουν «eVTOL» (Electric Vertical Take-Off and Landing): Το Aska της αμερικανο-ισραηλινής startup NFT είναι ένα όχημα το οποίο, όταν έχει τα φτερά του διπλωμένα, χρησιμοποιείται ως ένα κανονικό αυτοκίνητο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το New Atlas, όταν έρχεται η ώρα της απογείωσης, τα φτερά ξεδιπλώνονται, αποκαλύπτοντας 10 στροφεία τα οποία είναι ενσωματωμένα στο κύριο σασί του οχήματος. Σε συνδυασμό με άλλα δύο στο πίσω μέρος και δύο στα φτερά, τα στροφεία αυτά παρέχουν την απαιτούμενη ώθηση για να απογειωθεί το Aska και να φτάσει στο επιθυμητό ύψος, όπου αρχίζει να πετά ως αεροσκάφος σταθερών πτερύγων. Όταν έρθει η ώρα της προσγείωσης, ακολουθείται η ίδια διαδικασία, αντίστροφα.

Το ιπτάμενο αυτό αυτοκίνητο, που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα, είναι ακόμα σε στάδιο concept/ ανάπτυξης, ωστόσο η NFT παρέχει σειρά στοιχείων στην ιστοσελίδα της: Θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι τρία άτομα και θα λειτουργεί με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, χρησιμοποιώντας υβριδικό κινητήρα. Η εταιρεία υπόσχεται άνετα ταξίδια στον αέρα και στον δρόμο, χωρίς ανάγκη εναλλαγής οχημάτων, ενώ υπογραμμίζεται πως θα μπορεί να κινείται αυτόνομα σε αέρα και έδαφος, και να κάνει αναδρομολόγηση μόνο του, προκειμένου να επιλέγεται ο κατάλληλος χώρος προσγείωσης ανάλογα με τον καιρό, την κίνηση ή άλλες προτιμήσεις και δεδομένα. Όσον αφορά στον χώρο απογείωσης/ προσγείωσης, σύμφωνα με τους δημιουργούς του είναι μόλις 20 x 20 μέτρων, και ο στόχος είναι το όχημα να γίνει «πράσινο» και 100% ηλεκτροκίνητο (αν και το πρώτο μοντέλο θα έχει υβριδικό σύστημα). Η εμβέλειά του θα είναι 563 χλμ (350 μίλια).

Το κόστος του δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο ένα μοντέλο επίδειξης σε κλίμακα παρουσιάστηκε στην έκθεση EcoMotion στο Τελ Αβίβ, με εκπρόσωπο της εταιρείας να δηλώνει στο New Atlas πως οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν ένα πρωτότυπο με δυνατότητα πτήσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.
naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση