HomeHL-9Τσίπρας: Ζητώ συγγνώμη από όλο τον ελληνικό λαό για τις μετατάξεις

Τσίπρας: Ζητώ συγγνώμη από όλο τον ελληνικό λαό για τις μετατάξεις

Πέσαμε έξω στη διαφορά με τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Συγγνώμη» από όλο τον ελληνικό λαό ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας για το όργιο ρουσφετολογικών διατάξεων τις μετατάξεις, επιχειρώντας να αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν.

Επεσήμανε δε ότι τον ενόχλησαν και γι’ αυτό τις «πάγωσε». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην ομολογία ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε έξω στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Σε συνέντευξή του στον Alpha, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Πέσαμε έξω» είπε και πρόσθεσε: «Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι ίδιο το βράδυ ανακοινώσαμε ότι θα προκηρύξουμε εκλογές».

Ο Τσίπρας δηλώνει ενοχλημένος με το όργιο μετατάξεων

Ερωτηθείς για το όργιο ρουσφετολογικών μετατάξεων απάντησε: «Δεν θα ωραιοποιήσω καταστάσεις ούτε θα μπω σε λογική συμψηφισμού». Αφού διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για διορισμούς αλλά για καλύτερες θέσεις στον δημόσιο τομέα» τόνισε: «Δε το γνώριζα και με ενόχλησε. Χρωστάμε μια συγγνώμη γι’ αυτό όχι μόνο στα μέλη μας αλλά σε όλο τον ελληνικό λαό. Δίνουμε την εντύπωση ότι μπαίνουμε στο διακομματικό αλισβερίσι προνομίων δίνουμε εικόνα ότι προσβάλει το πολιτικό σύστημα και διαρρηγνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών». Πρόσθεσε δε πως «όταν το έμαθα επικοινώνησα με τον πρόεδρο της Βουλής και συμφωνήσαμε να παγώσουν οι μετατάξεις. Και μετά ήρθε η αντίδραση – και προς τιμήν της – της Τασίας Χριστοδουλοπούλου».

Για την «βροχή» τροπολογιών

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν «εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης να πάμε σε εκλογές το κατακαλόκαιρο, ήταν μια δημοκρατική ευαισθησία». Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις τροπολογίες που κατατέθηκαν είπε: «Πολλά πράγματα έμειναν στην μέση οπότε ήταν αναγκαίο να διεκπεραιωθούν καταστάσεις να διευθετηθούν». Ωστόσο σημείωσε πως «αρνηθήκαμε και δεν έγινε δεκτή καμία τροπολογία βουλευτή».

Για την υπόθεση Novartis

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «δεν τιμά το πολιτικό σύστημα», ότι «αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα της εποχής μας. Ένα διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία διότι όταν άλλες χώρες είχαν 4 δις λιγότερη φαρμακευτική δαπάνη» και πως «είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα εξ αντικειμένου».

Οπως υποστήριξε «εμπιστευτήκαμε τη Δικαιοσύνη και δώσαμε πίσω την υπόθεση να την διερευνήσει όπως είχαμε κάνει και με την υπόθεση Παπαντωνίου» για να προσθέσει: «Δεν μπορώ παρά να παραδεχθώ ότι είχαμε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην διερεύνηση που βάζει ερωτήματα ή ασυλίας για κάποιους ή ομηρίας για κάποιους άλλους που δεν ευθύνονται». «Θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και να την αφήσουμε να λειτουργεί απερίσπαστα» πρόσθεσε.

Τσίπρας: «Να κατονομάσουν τον Ρασπούτιν όσοι τον επικαλούνται»

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες κατά υπουργού της κυβέρνησης στον οποίο προσδίδεται το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν» ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Μου κάνει τεράστια εντύπωση που εδώ και ένα χρόνο όσοι γράφουν για ένα ψευδώνυμο κανείς δεν έχει πει ποιος είναι αυτός (ο Ρασπούτιν). Να μας εξηγήσουν αυτοί που ομιλούν με ψευδώνυμα και να τους ονομάσουν».

«Οφείλουμε να είμαστε απολύτως προσεκτικοί και στο τι λέμε και το τι κάνουμε. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αυτή την κυβέρνηση ότι είχε ευνοϊκή μεταχείριση από την Δικαιοσύνη » είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ανοικτά θέματα με την Δικαιοσύνη, ούτε δάνεια, ούτε Siemens, δεν εμπλεκόμαστε πουθενά και δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να ελέγξουμε την Δικαιοσύνη».

Για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Εχω εμπιστοσύνη στην κρίση του ΠτΔ

Ως προς το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και αν θα το υπογράψει ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εχει σταλεί το Διάταγμα. Από εκεί και πέρα ο κ. Παυλόπουλος έχει διαμηνύσει ότι θα κάνει αυτό που αρμόζει στον θεσμικό του ρόλο, αλλά όταν κενωθούν οι θέσεις. Εχω εμπιστοσύνη στην κρίση του».

Για πιθανή αποχώρηση μετά από ήττα: «Δεν έχω να αποδείξω τίποτα»

Ερωτηθείς για το αν θα αποχωρήσει μετά από ήττα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με τον στίχο από το τραγούδι «στρατιώτη μου στον πόλεμο δεν πας για να πεθάνεις». «Με απόλυτη ειλικρίνεια δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτα γιατί έχω κατακτήσει πράγματα που δεν γεννήθηκα για να τα αποκτήσω. Δεν γεννήθηκα σε πριγκιπικές καρέκλες. Όλη η παρουσία μου στην πολιτική έχει ένα γνώμονα, να είμαι χρήσιμος για την παράταξή μου και όταν απέκτησα θεσμικό ρόλο, για την πατρίδα. Ημουν ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας και είχα την ατυχία να βρεθώ μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις».

Οταν ο Α. Σρόιτερ επέμεινε, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Είναι δυνατόν να ρωτάτε έναν μαχητή για την επόμενη ημέρα αν χάσει τη μάχη; Το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι πώς να κερδίσω τη μάχη. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να μην γυρίσει η χώρα πίσω».

«Δεν κατάφερα να πείσω τον Κοτζιά να είναι υποψήφιος»

Εγώ θα μιλάω με τα καλύτερα λόγια για τον Νίκο τον Κοτζιά. Θα τον τιμώ για την μεγάλη προσφορά του. Δεν μπόρεσα να τον μεταπείσω να συμμετέχει. Αν δεν βρεθούμε μαζί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση σίγουρα θα είμαστε από κοινά μετερίζια στο μέλλον.

Το δίλημμα των εκλογών

«Εξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα το δίλημμα των εκλογών. Επικαλούμαστε την λογική κι όχι τον φόβο. Θέλουμε αυτή η αναμέτρηση να είναι μια σύγκριση προγραμμάτων» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας. Επιτέθηκε στη ΝΔ ότι μιλά για μείωση φορολογίας με μεγάλο κόστος. «Αυτά που προβάλλουν ως μειώσεις φόρους για τους λίγους και τους ισχυρούς, είναι οι μειώσεις που θα γίνουν στο κοινωνικό κράτος, οι μειώσεις που θα γίνουν σε δαπάνες και δαπάνες είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα» πρόσθεσε. Επανέλαβε ότι «αν δεν υπάρξει στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα σχέδιο που έχει ήδη πει στον ελληνικό λαό τότε θα ανοίξουν οι ορέξεις πολλών για να τα ανατρέψουν, δηλαδή οι αυξήσεις στους συνταξιούχους, τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, οι μειώσεις του ΦΠΑ κ.α»

Τσίπρας κατά Στουρνάρα: «Κάνει προβλέψεις μπακαλικής»

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε ξανά κατά του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. «Δεν είναι θεσμικός ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη να κάνει προβλέψεις «μπακαλικής». Είναι δυνατόν να προβλέπει το ύψος του πλεονάσματος από το πρώτο τετράμηνο;» είπε και πρόσθεσε: «Είναι ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας που προέβλεπε «πιστοληπτική γραμμή στήριξης»»

Για τις αντιδράσεις των δανειστών στις παροχές που εξήγγειλε, υποστήριξε: «Μόλις εξαγγείλαμε τα μέτρα στο Ζάππειο δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση. Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο κ. Βέμπερ και αμέσως μετά ο κ. Ρεγκλινγκ».

Κινδυνολογόντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι «διακυβεύεται ένα κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη μέρα, εφόσον στην εθνική κάλπη επικροτηθεί το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί θα παραμερίσουν μπροστά στην κοινή λογική. Αν δεν υπάρξει αυτό θα υπάρξουν μονάχα φοροελαφρύνσεις για τους πολύ πλούσιους».

Για την κρίση με Τουρκία

Ερωτηθείς για την ένταση με την Τουρκία ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε: «Είναι προφανές ότι έχουμε έναν απρόβλεπτο γείτονα, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μην εφησυχάζουμε επ’ ουδενί». Μάλιστα, σημείωσε ότι «ο υπουργός Άμυνας με την ευθύνη που τον διακρίνει έχει μιλήσει δημόσια και επ’ ουδενί δεν μίλησε για θερμό επεισόδιο. Αυτό το είπε ο κ. Σημίτης και θα πρέπει να τον ρωτήσετε».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση