HomeΚΟΣΜΟΣΜπόρις Τζόνσον: Δεν έχω ως στόχο ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Μπόρις Τζόνσον: Δεν έχω ως στόχο ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας είναι το φαβορί για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Μπόρις Τζόνσον άρχισε σήμερα την επίσημη προεκλογική εκστρατεία του για τη διαδοχή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι υποστηρίζοντας πως «δεν έχει ως στόχο ένα Brexit χωρίς συμφωνία», αν και είναι έτοιμος να επιλέξει «ως ύστατη λύση» αυτή τη βίαιη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν έχω ως στόχο μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Δεν πιστεύω πως το πράγμα θα τελειώσει έτσι, όμως δείχνει υπευθυνότητα το να προετοιμαζόμαστε με αποφασιστικότητα» για ένα τέτοιο σενάριο, δήλωσε στο Λονδίνο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Αν επιλεγεί ως αρχηγός των Τόρις και γίνει κατά συνέπεια πρωθυπουργός, ο Μπόρις Τζόνσον λογαριάζει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία που συνήφθη τον Νοέμβριο ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Τερέζα Μέι.

Όμως ο Τζόνσον διαβεβαίωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, είτε γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας είτε όχι. Σήμερα μαλάκωσε ωστόσο τη θέση του αυτή λέγοντας πως η «μη συμφωνία» είναι η «ύστατη» επιλογή.

Προειδοποίησε επίσης πως, αν γίνει πρωθυπουργός, θα αρνηθεί να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο τον λογαριασμό του Brexit -που υπολογίζεται μεταξύ 40 και 45 δισεκατομμυρίων από τη σημερινή κυβέρνηση- μέχρι η ΕΕ να αποδεχθεί καλύτερες συνθήκες αποχώρησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε σήμερα πως το Λονδίνο οφείλει να τιμήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις του σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, μία από τις «προϋποθέσεις» για την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία.
newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση