HomeΚΡΗΤΗΝέο ηλιακό ρολόι κοσμεί την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη!

Νέο ηλιακό ρολόι κοσμεί την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα νέο ηλιακό ρολόι κοσμεί την πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο.
Πρόκειται για ένα ηλιακό ρολόι κατασκευασμένο με τα καλύτερα και πιο ανθεκτικά υλικά, βασισμένο στην πιο σύγχρονη τεχνολογία.
Το έργο αποτελεί προϊόν συνεργασίας ομάδας Ρεθυμνιωτών επιστημόνων οι οποίοι εργάστηκαν αφιλοκερδώς σε ό,τι αφορά τις μελέτες, τη σχεδίαση, τις μετρήσεις και οτιδήποτε άλλο χρειάστηκε, ενώ ο Δήμος κατέβαλε το σύνολο των ανελαστικών δαπανών.
Oι επιστήμονες που συνεργάστηκαν είναι:
κ. Καπελώνης Κ. Παν. Πολ/κος Μηχ/κος μελέτη-χωροθέτηση
κα Καπελώνη Π. Ελισσώ Αρχ/των Μηχ/κος σχεδίαση σε Autocad
κ. Ξεζωνάκης Στυλ. Τοπ/φος Μηχ/κος επιβεβαίωση τοπ/κών-αστρονομικών μετρήσεων με GPS
κ. Ρούλιος Αντώνης, Γεωργακάκης Γεώργιος ξυλεία -ξυλότυπος
κ. Καραγιάννης Στυλ. εργασίες τοποθέτησης ξυλοτύπου- σκυροδέτησης
Οι κ.κ. Κυδωνάκης Μ.Χ. και Παυλάκης Γ.Γ. που συνέδραμαν στις κρισιμότερες φάσεις της κατασκευής.
Τα αποκαλυπτήρια του ηλιακού ρολογιού έγιναν από τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, ο οποίος ευχαρίστησε τους επιστήμονες για το κόσμημα που πρόσφεραν στην πόλη, τον βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό και τον πολιτικό μηχανικό Παναγιώτη Καπελώνη.
Με ποια αφορμή αποφασίστηκε η κατασκευή ενός νέου ηλιακού ρολογιού, σε δημόσιο χώρο στο Ρέθυμνο;
Όπως τόνισε ο κ. Καπελώνης, «υπήρχε ένα ηλιακό ρολόι στο ενετικό λιμάνι, είχαμε κατασκευάσει κατά το παρελθόν ένα ρολόι στην παραλία το οποίο «βάρβαροι» το κατέστρεψαν, και τώρα ελπίζουμε ότι το καινούριο με πιο καλά και ανθεκτικά υλικά και καλύτερη τεχνολογία θα το κρατήσουμε για πολύ καιρό και θα το χαρούμε όλοι μαζί».
Αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του ρολογιού σημείωσε: «Το ρολόι είναι κατασκευασμένο με υπολογιστή, σχεδιασμένο με υπολογιστή και σκαλισμένο με υπολογιστή, δηλαδή έχει τη μέγιστη ακρίβεια που μπορεί να υπάρξει σήμερα στα ηλιακά ρολόγια.
Έχει τοποθετηθεί η πλάκα του κοιτάζοντας τον πραγματικό βορρά και η διαφορά που μπορεί να έχει από την ακριβή ώρα, είναι λιγότερο από ένα λεπτό.
Το ρολόι όμως έχει κι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ο γνώμονας έχει ένα ιδιαίτερο σημείο το οποίο μετράει τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια. Δηλαδή τις συγκεκριμένες ημερομηνίες του χρόνου που συμβαίνει ισημερία ή υπάρχει ηλιοστάσιο, η σκιά του γνώμονα, διαγράφει μια προδιαγεγραμμένη γραμμή που είναι πάνω στην πλάκα. Μπορεί κάποιος να παρακολουθεί και να ξέρει πότε έχουμε ισημερία και πότε θερινό ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Το ρολόι δηλαδή μετράει το χρόνο».
Ζητούμενο παραμένει βέβαια, το νέο ηλιακό ρολόι να μην έχει την τύχη του προηγούμενου, να προστατευτεί δηλαδή από τυχόν βανδαλισμούς.
«Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη θέση, λαμβάνοντας πολλές παραμέτρους υπόψη, μια από αυτές ήταν ότι δίπλα στο ηλιακό ρολόι υπάρχει η πιάτσα των ταξί και οι οδηγοί οι οποίοι μου έκαναν και παρέα κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ελπίζουμε ότι θα το διαφυλάξουν από βάνδαλους ή απρόσεκτους. Οι οδηγοί έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον, βοήθησαν αρκετές φορές στην όλη δουλειά και ελπίζουμε ότι θα είναι φύλακες αυτού του κατασκευάσματος που κατά τη γνώμη μου εκτός από λειτουργικό είναι ένα όμορφο ηλιακό ρολόι».

HLIAKO ROLOI4 HLIAKO ROLOI3 HLIAKO ROLOI2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση