HomeHL-HealthΣυνεχίζεται η απεργία των διαγνωστικών κέντρων -Σήμερα η συνάντηση με Ξανθό

Συνεχίζεται η απεργία των διαγνωστικών κέντρων -Σήμερα η συνάντηση με Ξανθό

Σε απεργία και οι φυσικοθεραπευτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε τη Δευτέρα η επ’ αόριστον κινητοποίηση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων όλης της χώρας.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ). Πρόκειται για χιλιάδες ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία σημειωτέον διενεργείται το 95% των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Σήμερα η συνάντηση με Ξανθό

Σήμερα το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων ΠΦΥ αναμένεται να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το θέμα της υποχρεωτικής επιστροφής (clawback). Είχαν προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Η απεργία διαρκείας γίνεται με αίτημα την επανεξέταση γενικώς του clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις) και ειδικώς του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 που υπολογίζεται στα 55 εκατ. ευρώ. Η καθολική και σθεναρή συμμετοχή του κλάδου αποτελεί και το δυνατό «σημείο» στη σημερινή συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ανοιχτά τα Διαγνωστικά κέντρα μόνο για απαντήσεις

Όπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό όργανο, τα εργαστήρια θα παραμείνουν ανοικτά τις απογευματινές ώρες όλης της εβδομάδας, προκειμένου να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί. Θα λειτουργούν από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, για να δίδουν απαντήσεις, αλλά θα απέχουν από τα λοιπά καθήκοντά τους. Δεν θα εξυπηρετούν ούτε τους ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ ούτε και όσους ζητούν να πληρώσουν τις εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν.

Σε απεργία και οι φυσικοθεραπευτές

Παράλληλα κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα και οι γιατροί των διαγνωστικών κέντρων και οι φυσικοθεραπευτές αντιδρώντας στα μέτρα επιστροφών (rebate και claw-back).

Τη συμπαράστασή τους στις νέες κινητοποιήσεις εκφράζουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση