HomeHL-GreeceΡεσιτάλ υποσχέσεων από Τσίπρα -Αντέγραψε και το πρόγραμμα της ΝΔ

Ρεσιτάλ υποσχέσεων από Τσίπρα -Αντέγραψε και το πρόγραμμα της ΝΔ

Το κρυφό μήνυμα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ χθες βράδυ, στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, είχε μια ισχυρή σκηνοθεσία, αλλά και ένα κρυφό μήνυμα.

Η σκηνοθεσία προέβλεπε την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, για την επόμενη των εκλογών, από μια ομάδα νέων σε ηλικία στελεχών, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Εφη Αχτσιόγλου, με αριστερές «περγαμηνές», και με στόχο την προσέλκυση των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων.

Οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα, με την βοήθεια των δημοσκόπων, αντελήφθησαν ότι η κινδυνολογία για την επικείμενη νίκη της ΝΔ στις εκλογές δεν αποδίδει, και αποφάσισαν να δώσουν όλο τους το βάρος, στο νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ώστε τουλάχιστον να περιορίσουν την ζημιά.

Το κρυφό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

Το κρυφό μήνυμα, που ανέλαβε να το εξηγήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν ότι η πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 4 χρόνια, ήταν μια πολιτική συμβιβασμού, υπό το κράτος των εκβιασμών των δανειστών, και πλέον- με την έξοδο από τα μνημόνια- το κυβερνών κόμμα θα ακολουθήσει μια τελείως διαφορετική πολιτική. Μια έμμεση συγνώμη για το 3ο μνημόνιο, που η αριστερά αναγκάστηκε να υπογράψει υπό το βάρος των συνθηκών.

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι αντιλαμβάνεται την απογοήτευση και τον θυμό εκείνων που σήκωσαν το βάρος της κρίσης, ώστε να μην μείνει κανείς αβοήθητος, ήταν χαρακτηριστική. Μια έμμεση απολογία στην μεσαία τάξη, ότι αντιλαμβάνεται τον θυμό της για την υπερφορολόγηση, αλλά αυτό δεν ήταν μια ταξικά μονομερής απόφαση- όπως έλεγαν με υπερηφάνεια όμως στο παρελθόν τα στελέχη του κόμματος και ειδικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- αλλά μια αναγκαιότητα, λόγω της κρίσης και των δυσμενών συνθηκών. Έτσι ώστε να υπάρχουν οι πόροι για να στηριχτούν οι πιο αδύναμοι οικονομικά.

Η παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ

Την σκηνοθεσία και το κρυφό μήνυμα, ακολούθησε μετά η παροχολογία. Μια παροχολογία χωρίς τέλος, σχεδιασμένη να απευθυνθεί στην μεσαία τάξη, που στις ευρωεκλογές απέρριψε τον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε την διαφορά να φθάσει στο πρωτοφανές 9,35%. Παροχολογία, σε συνδυασμό με αναφορές για το παλιό πολιτικό σύστημα, που οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία, αλλά χωρίς τις γνωστές «κορώνες» για τις ελίτ και την διαπλοκή, τα σκοτεινά συμφέροντα και την πλουτοκρατία, που οι έρευνες της κοινής γνώμης έδειξαν ότι δεν έχουν απολύτως καμία επίδραση στους ψηφοφόρους.

Η παροχολογία ήταν σχεδιασμένη να απευθυνθεί στην μεσαία τάξη και ήταν σχεδόν copy paste από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Με έμφαση στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην μείωση της φορολογία και στην δημιουργία κινήτρων για προσλήψεις, με στόχο την μεγέθυνση της ανάπτυξης. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων ήταν πιο διακριτικά διατυπωμένη, αφού δεν είναι στο DNA της αριστεράς.

Πρόγραμμα… αντιγραφής της ΝΔ

Ένα οικονομικό πρόγραμμα σε πλήρη αντιδιαστολή με την πολιτική της κυβέρνησης όλα τα χρόνια που κυβέρνησε, αντιγραφή σχεδόν από το πρόγραμμα της ΝΔ, που ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι θα του δώσει την δυνατότητα να καλύψει μέρος τουλάχιστον της διαφοράς με την ΝΔ. Που οι τελευταίες έρευνες δείχνουν όμως, ότι αντί να μειώνεται, διευρύνεται.

Πάντως, αν και είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε αν το μήνυμα «περνάει» στην κοινή γνώμη, τα χθεσινά αποτελέσματα όσον αφορά την απήχηση της προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα, μάλλον δεν επιτρέπουν ενθουσιασμό. Οι τηλεθεατές που παρακολούθησαν την live μετάδοση της εκδήλωσης του κ. Τσίπρα, από το webtv της ΕΡΤ, μόλις και ξεπέρασαν τους 1.500 τηλεθεατές.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση