HomeHL-WorldΚωνσταντινούπολη: Το πρώτο debate μετά από σχεδόν 20 χρόνια στην Τουρκία

Κωνσταντινούπολη: Το πρώτο debate μετά από σχεδόν 20 χρόνια στην Τουρκία

Οι Εκρέμ Ιμάμογλου και Μπιναλί Γιλντιρίμ θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τηλεμαχία στις 16 Ιουνίου θα έχουν ο έκπτωτος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, προερχόμενος από το αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP, και ο αντίπαλός του από το κόμμα AKP, Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα κομματικά στελέχη, στην πρώτη αντιπαράθεση αυτού του είδους στην Τουρκία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο Ιμάμογλου από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) πέτυχε οριακή νίκη επί του Γιλντιρίμ στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, γεγονός που αποτέλεσε επώδυνο σοκ για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ύστερα από εβδομάδες προσφυγών, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας ακύρωσε τη διαδικασία, λόγω παρατυπιών και όρισε να στηθούν εκ νέου οι κάλπες στις 23 Ιουνίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ύστερα από δύο ημέρες συζητήσεων, ο αντιπρόεδρος του AKP, Μαχίρ Ουνάλ, και ο αντιπρόεδρος του CHP, Ενγκίν Αλτάι, δήλωσαν ότι οι δύο υποψήφιοι θα έχουν μια τηλεμαχία στις 16 Ιουνίου στις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) που θα μεταδοθεί απευθείας από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η τηλεμαχία, την οποία είχε προτείνει ο Ιμάμογλου πριν από την ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου, θα είναι η πρώτη αυτού του είδους στην Τουρκία σε οποιοδήποτε πολιτικό επίπεδο από τις αρχές του 2000, όταν ήλθε στην εξουσία το κόμμα του Ερντογάν.

Οι δύο πολιτικοί φορείς κατέληξαν στους βασικούς κανόνες με βάση την «αρχή της αντικειμενικότητας» και περιλαμβάνουν «ίσο χρόνο απαντήσεων και ερωτήσεων» κατά τη διαδικασία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αλτάι.

Μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση, ο Ιμάμογλου έκανε tag τον Γιλντιρίμ σε ανάρτησή του στο Twitter και ανέφερε: «Θα χαρώ πολύ να συζητήσω όλα τα θέματα της Κωνσταντινούπολης μαζί σας την Κυριακή 16 Ιουνίου στις 21:00, με συντονιστή τον Ισμαήλ Κιουτσούκαγια. Καλή επιτυχία».

0042252367484
newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση