HomeHL-EconomyΌλα τα σενάρια για τα αναδρομικά συντάξεων: Ποιο διάστημα και ποια ποσά έχουν «κλειδώσει»

Όλα τα σενάρια για τα αναδρομικά συντάξεων: Ποιο διάστημα και ποια ποσά έχουν «κλειδώσει»

Ο κρίσιμος ρόλος του ΣτΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα, μετά και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, το ζήτημα της ρύθμισης των αναδρομικών που προήλθαν από τις παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», το σενάριο που δείχνει ότι έχει «κλειδώσει» είναι η απόδοση αναδρομικών δεκαμήνου, για πάνω από 1,4 εκατ. συνταξιούχους.

Τα αναδρομικά του δεκαμήνου υπολογίζονται με «ταβάνι» τα 6.000 ευρώ, με το ποσό αν ξεπερνά τα 7.500 ευρώ, συνυπολογίζοντας τα δώρα. Το δημοσιονομικό κόστος θα «αγγίξει» τα 3,7 δισ. ευρώ.

Αναδρομικά: Το σενάριο – έκπληξη των 42 μηνών

Ενα άλλο σενάριο είναι να αποδοθούν αναδρομικά 3,5 ετών (42 μήνες), εκδοχή που σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη.

Σε αυτή τη λιγότερο πιθανή περίπτωση, τα αναδρομικά των 3,5 ετών θα υπολογίζονταν περί τις 30.000 ευρώ -μαζί με τα δώρα- ενώ το κόστος τους θα εκτοξευόταν στα 12,5 δισ. ευρώ.

Το πλέον κομβικό σημείο για τον καθορισμό των αναδρομικών είναι η τελική απόφαση που θα λάβουν οι νέοι δικαστές, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα ανώτατα δικαστήρια και, κυρίως, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά τις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε τις παράνομες μειώσεις στις συντάξεις

Το πρώτο επίμαχο διάστημα είναι αυτό του Ιουνίου 2015 έως τον Μάιο του 2016 για το οποίο αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν αναδρομικά, καθώς οι παράνομες μειώσεις -που το ΣτΕ είπε να διακοπούν τον Ιούνιο του 2015- συνεχίστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι το δικαστήριο τις έκρινε αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», το δεύτερο διάστημα που εξετάζεται είναι από τον Μάιο του 2016 και έπειτα. Για αυτή την περίοδο η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν παράνομες μειώσεις -και επομένως ούτε… αναδρομικά- επειδή οι παλιές συντάξεις επανυπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου από 13/5/2016.

Η πλευρά της κυβέρνησης επιπλέον τονίζει ότι οι παράνομες περικοπές απορροφήθηκαν καθώς ο επανυπολογισμός έφερε χαμηλότερες συντάξεις και εξ αυτού του λόγου οι μειώσεις των παλιών Μνημονίων εξαλείφθηκαν, στην ουσία ενσωματώθηκαν στον επανυπολογισμό των νέων και μικρότερων συντάξεων. Ωστόσο, για να μη φανούν οι νέες μειώσεις στους συνταξιούχους που αυτή τη φορά τις έφερε ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 (νόμος ΣΥΡΙΖΑ – Κατρούγκαλου), προβλέφθηκε η λεγόμενη προσωπική διαφορά, που είναι στην πράξη οι νέες περικοπές οι οποίες δεν εφαρμόζονται.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση