HomeHL-WorldΒρετανία: Κορυφώνεται η μάχη για την διαδοχή της Τερέζα Μέι

Βρετανία: Κορυφώνεται η μάχη για την διαδοχή της Τερέζα Μέι

Το Συντηρητικό Κόμμα αποφασίζει για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των Συντηρητικών προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit. Ο Τζόνσον είναι ο πιθανότερος υποψήφιος για την διαδοχή της Τερέζα Μέι στο κόμμα των Τόρις και κατ’ επέκταση στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου και υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι δεν θα πληρώσει στις Βρυξέλλες τα 40 δισ. ευρώ, όπως έχει συμφωνήσει η Μέι, εκτός και αν η Ε.Ε. προτείνει μια καλύτερη συμφωνία για το Brexit.

«Εάν τον ψηφίσετε, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές» τόνισε η Άμπερ Ραντ, σημαντικό στέλεχος των Συντηρητικών και υπουργός Εργασίας, η οποία τέθηκε ανοιχτά υπέρ του Τζέρεμι Χαντ στη μάχη της διαδοχής.

Ο έτερος διεκδικητής για την ηγεσία των Συντηρητικών, Μάικλ Γκόουβ, υποστήριξε πως θα μπορούσε να ζητήσει νέα παράταση στην ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε, προκειμένου να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία. «Κατά την άποψή μου πρέπει να φύγουμε πριν τις 31 Οκτωβρίου. Αλλά αν χρειαστούμε λίγες ημέρες ή εβδομάδες ώστε να διευθετήσουμε κάποιες λεπτομέρειες πριν την έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αυτό που πρέπει να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, που διεκδικεί και αυτός την αρχηγία των Συντηρητικών ξεκαθάρισε πως η 31η Οκτωβρίου θα είναι οπωσδήποτε η καταληκτική ημερομηνία του Brexit. «Θα κάνω ό,τι περνά από τις δυνάμεις μας για να φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου. Κατά τη γνώμη μου απαιτείται μια συμφωνία. Θα κάνω λοιπόν ότι μπορώ για να έχουμε συμφωνία αλλά αν πρέπει να διαλέξω μεταξύ αποχώρησης χωρίς συμφωνία και να μην γίνει Brexit, θα επέλεγα αποχώρηση χωρίς συμφωνία», υποστήριξε ο Τζαβίντ.

Η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού των Τόρις ξεκινά στις 13 Ιουνίου. Τότε είναι προγραμματισμένος ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας σε επίπεδο βουλευτών του κόμματος, ενώ ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου

Η τελική μάχη μεταξύ των δύο που θα αναδειχθούν θα δοθεί τον προσεχή Ιούλιο (πιθανότατα μέχρι τις 22 του μήνα). Η τελική ετυμηγορία ανήκει στο σύνολο των μελών του Συντηρητικού Κόμματος.

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα θα αποφασίσει για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος πρέπει να πραγματοποιήσει το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση