HomeHL-WorldΚατακραυγή για την επικείμενη «σταύρωση» εφήβου στη Σαουδική Αραβία

Κατακραυγή για την επικείμενη «σταύρωση» εφήβου στη Σαουδική Αραβία

«Τόλμησε» να διαδηλώσει ειρηνικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η υπόθεση ενός εφήβου που απειλείται με σταύρωση (!) στη Σαουδική Αραβία επειδή πήρε μέρος σε μια διαδήλωση όταν ήταν δέκα ετών.

Ο Murtaja Quereiris συνελήφθη επειδή συμμετείχε το 2011 σε μια διαδήλωση με ποδήλατα σε ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης. Βίντεο τον δείχνει να φορά τζιν και να χαμογελά προς την κάμερα προτού φωνάξει μ’ έναν τηλεβόα «ο λαός απαιτεί ανθρώπινα δικαιώματα». Σ’ ένα άλλο κλιπ εμφανίζεται με τον πατέρα του, χωρίς να φορά μάσκα ή μαντήλι στο πρόσωπο, όπως άλλοι ακτιβιστές, που τέθηκαν υπό κράτηση εκείνη την περίοδο.

Τρία χρόνια μετά τη διαδήλωση ο Murtaja Quereiris συνελήφθη στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με το Μπαχρέιν, ενώ ταξίδευε με την οικογένειά του και έκτοτε κρατείται. Το παιδί, που έκλεισε στο μεταξύ τα 18 και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών, θεωρείται ότι είναι ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος στη χώρα, σύμφωνα με το CNN. Η κυβέρνηση στο Ριάντ πρότεινε την καταδίκη του σε θάνατο κατηγορώντας το παιδί για διάφορες πράξεις βίας, όπως ότι βοήθησε στην κατασκευή κοκτέιλ Μολότοφ, ότι πυροβόλησε κατά ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας κι ότι μετείχε το 2011 και σε μια άλλη πορεία με αφορμή την κηδεία του αδελφού του, που σκοτώθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης όταν ο Murtaja ήταν 11 ετών.

Το κατηγορητήριο προτείνει μεταξύ άλλων τη σταύρωση ή το διαμελισμό του εφήβου, στην αυστηρότερη δυνατή ποινή που μπορεί να εφαρμοστεί στη Σαουδική Αραβία βάσει του ισλαμικού νόμου της Σαρία.

«Ομολογία» μετά από βασανιστήρια

Ο Murtaja αρνείται όλες τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι η «ομολογία » του αποσπάσθηκε διά της βίας. Η Σαουδική Αραβία, που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εκτελέσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε την εκτέλεση 37 κρατουμένων τον Απρίλιο, ενώ έχει ήδη στείλει στο απόσπασμα φέτος άλλα τρία άτομα για εγκλήματα που φέρονταν να διέπραξαν πριν κλείσουν τα 18. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι θανατοποινίτες είναι κυρίως μέλη της σιϊτικής μειονότητας της Σαουδικής Αραβίας. Η εσχάτη των ποινών επιβάλλεται στο βασίλειο μόνον κατόπιν σχετικής εντολής του βασιλιά Σαλμάν ή κάποιου εκπροσώπου του. Ο πανίσχυρος γιος του, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, αν και θεωρείται από ορισμένους υπέρμαχος προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στη Σαουδική Αραβία, εμπλέκεται στη σύλληψη πολλών κληρικών, αναλυτών, επιχειρηματιών αλλά και ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή με την καταγγελλόμενη εμπλοκή του στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόκι πέρυσι τον Οκτώβριο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση