HomeHL-HealthΚοτόπουλο: Γιατί δεν πρέπει να το πλένετε προτού το μαγειρέψετε

Κοτόπουλο: Γιατί δεν πρέπει να το πλένετε προτού το μαγειρέψετε

Για να αποφύγετε τροφικές δηλητηριάσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι επαγγελματίες υγείας και ασφάλειας τροφίμων, συμβουλεύουν να αποφεύγετε το πλύσιμο των πουλερικών, καθώς αυτή η πρακτική, είναι πιθανό να αυξήσει την εξάπλωση των βακτηριδίων όπως είναι η σαλμονέλα.

Για να αποφύγετε τροφικές δηλητηριάσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του κοτόπουλου, καθώς το ωμό κοτόπουλο είναι συχνά γεμάτο με βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το πλύσιμο με νερό δεν συμβάλλει στην καταπολέμησή τους.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων η συγκεκριμένη πρακτική επιδεινώνει το πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, το νερό εκτοξεύεται στους νεροχύτες, τους πάγκους ή ακόμη και τα ρούχα σας και έτσι μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση των βακτηρίων στον χώρο σας.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υποστηρίζει ότι ο μόνος σίγουρος τρόπος για την εξάλειψη των βακτηρίων είναι το κρέας να μαγειρεύεται στην κατάλληλη θερμοκρασία. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το κοτόπουλο, αλλά για οποιονδήποτε άλλο τύπο κρέατος ή ψαριού. Η ελάχιστη θερμοκρασία μαγειρέματος για το κοτόπουλο πρέπει να είναι 74 °C. Αντίστοιχα για τα κρέατα όπως το χοιρινό, το μοσχάρι και το αρνί η θερμοκρασία αυτή πρέπει να ανέρχεται στους 71 °C.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό θερμόμετρο, για να γνωρίζετε την ακριβή εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο δηλητηριάσεων.

Πηγή: onmed.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση