HomeHL-WorldΗ Τουρκία… καλοπιάνει τις ΗΠΑ μετά το νέο «χαστούκι» για τα F-35

Η Τουρκία… καλοπιάνει τις ΗΠΑ μετά το νέο «χαστούκι» για τα F-35

Και οι δυο επιδιώκουμε λύση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε χαμηλούς τόνους επέλεξε να απαντήσει το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας στο τελεσίγραφο των ΗΠΑ, περί αποβολής της Αγκυρας από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Τουρκία αρκέστηκε να τονίσει ότι και οι δυο πλευρές επιδιώκουν μια λύση.

Ο ασκών χρέη υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έστειλε επιστολή στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την Πέμπτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή.

Εκτός προγράμματος των F-35 μέχρι τις 31 Ιουλίου η Τουρκία

Στην επιστολή – τελεσίγραφο περιγράφονται λεπτομερώς τα βήματα που θα λάβει η Ουάσινγκτον τις επτά επόμενες εβδομάδες για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, με σκοπό να τερματίσει τη συμμετοχή της έως τις 31 Ιουλίου.

Το υπουργείο Αμυνας στην Aγκυρα περιορίστηκε στο να παραδεχθεί, απλώς, ότι έλαβε την επιστολή για την οποία είπε ότι «καλύπτει θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών», χωρίς να κάνει άμεση αναφορά στο πρόγραμμα των F-35.

Ση σχετική δήλωση τονίζεται πως «η επιστολή (σ.σ. των ΗΠΑ) εκφράζει την προσδοκία ότι θα εξευρεθεί λύση στα υπάρχοντα προβλήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και ότι θα συνεχιστεί η συνολική συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, και τονίζει τη σημασία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Ανυποχώρητοι για τους S-400 οι Τούρκοι

Η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της να προχωρήσει κανονικά με τα σχέδια για την αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ακόμη και την περασμένη Τρίτη πως «αποκλείεται» η Αγκυρα να υποχωρήσει από τη συμφωνία που προκάλεσε εντάσεις με την Ουάσινγκτον, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

«Εχετε ακόμη την επιλογή να αλλάξετε πορεία για τους S-400», γράφει ο Σάναχαν στην επιστολή του.

Το πρώτο βήμα των ΗΠΑ θα είναι να μην προσκληθεί η Τουρκία σε ένα στρογγυλό τραπέζι για τα F-35 την ερχόμενη εβδομάδα στο Βέλγιο. Οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται στα F-35 θα πρέπει να φύγουν από τις ΗΠΑ έως τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με το DPA.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση