HomeHL-WorldΗ Αγκυρα κλιμακώνει τις απειλές: Φρεγάτες θα συνοδεύουν το νέο γεωτρύπανο

Η Αγκυρα κλιμακώνει τις απειλές: Φρεγάτες θα συνοδεύουν το νέο γεωτρύπανο

«Κανείς δεν θα παραβιάσει τα δικαιώματά μας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Αγκυρα κλιμακώνει τις επιθέσεις, αναφορικά με τις βλέψεις της για την ανατολική Μεσόγειο και τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και πλέον προειδοποιεί ότι το δεύτερο γεωτρύπανο που θα σταλεί θα προστατεύεται από το πολεμικό ναυτικό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι το νέο γεωτρύπανο- το «Γιαβούζ» που αναμένεται να σταλεί στην ανατολική Μεσόγειο και να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις τον Ιούλιο- θα συνοδεύεται από φρεγάτες. «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους κατοίκους της νότιας Κύπρου», υποστήριξε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των δηλωμένων προθέσεων της Τουρκίας να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα μετά τη συμφωνία της Κύπρου με την κοινοπραξία Noble- Shell- Delek, για το κοίτασμα Αφροδίτη, που εκτιμάται ότι θα αποφέρει 9,5 δισ. δολάρια.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στο άμεσο μέλλον θα κάνουμε γεωτρήσεις

Χαρακτηριστικές της στάσης της Αγκυρας είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι. «Η συμφωνία είναι παράδειγμα ότι οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων, οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού», τόνισε και υπογράμμισε ότι «τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΤΔΒΚ είναι μη αποδεκτό το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πάρουν μερίδιο», με βάση τα όσα προβλέπει η συμφωνία.

«Δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και ότι έχουν ίσα δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», τόνισε ακόμη ο αξιωματούχος της Τουρκίας αναφερόμενος στις γεωτρήσεις και προειδοποίησε ότι η Αγκυρα «δεν θα διστάσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα», για να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. «Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων», υπενθύμισε.

Ο Ακσόι δήλωσε ακόμη ότι τα γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ» θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στο άμεσο μέλλον «σε περιοχές για τις οποίες η ΤΔΒΚ έδωσε άδεια το 2011». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατέληξε «υπενθυμίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση είναι η πλευρά που δεν διστάζει, ανεύθυνα, να ρισκάρει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου, παραβλέποντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού, απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις συνεργασίας και συνεχίζοντας τις μονομερείς ενέργειες, παρ όλες τις προειδοποιήσεις μας».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση