HomeHL-9Κρήτη: Τέλη Ιουνίου οι προσφορές για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρισμού

Κρήτη: Τέλη Ιουνίου οι προσφορές για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρισμού

Με αρχικό προϋπολογισμό10 εκατ. ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέραν των στρατηγικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που θα άρουν την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης συνδέοντάς την με την ηπειρωτική χώρα, εξίσου σημαντικά είναι τα έργα που δρομολογούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της συνολικής εικόνας και αξιοπιστίας του ενεργειακού συστήματος του νησιού.

Στα πλαίσια των αναβαθμίσεων που υλοποιούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ, αρμόδιο για τη διαχείριση και ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε όλες τις γωνιές της χώρας, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για το turn key project που περιλαμβάνει τη μελέτη, την προμήθεια του εξοπλισμού και την κατασκευή —με το κλειδί στο χέρι— τού νέου Κέντρου Διανομής (Κ/Δ) κλειστού τύπου GIS Χανίων ΙΙ, από Υψηλή προς Μέση Τάση, (δηλ. από 150 kV προς 20 kV) και του κτιρίου ζεύξης Μέσης Τάσης, εντός του Βόρειου Τομέα του Ναυστάθμου της Κρήτης, στην περιοχή Σούδας, σε έκταση συνολικής επιφάνειας 3.250 τ.μ.

Με αρχικό προϋπολογισμό 9,95 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 12,3 εκατ. ευρώ), έρχεται να ενισχύσει το υφιστάμενο Κέντρο Διανομής «Χανιά Ι», το μοναδικό που τροφοδοτεί τα Χανιά για την ώρα, με σκοπό την παροχή ποιοτικότερων και πιο αξιόπιστων υπηρεσιών όλων των καταναλωτών, οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών, με ειδική βαρύτητα στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Πρακτικά ο δεύτερος υποσταθμός που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από τον ΔΕΔΔΗΕ έρχεται να διασφαλίσει την επάρκεια ισχύος μιας από τις πλέον τουριστικές πόλεις της Κρήτης, θωρακιζόντάς την απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αποσοβώντας τον κίνδυνο κορεσμού των δικτύων και την πρόκληση ανεπιθύμητων μπλακ άουτ, ειδικότερα εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως προβλέπεται από τη σύμβαση, η διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί σε 2 χρόνια. Διευκρινίζεται ότι ο όρος «κατασκευή με το κλειδί στο χέρι (τurn key project)» περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εκπόνηση όλων των υποστηρικτικών μελετών και των μελετών εφαρμογής, την προμήθεια των υλικών, την εγκατάσταση τού εξοπλισμού, την ολοκληρωμένη ανέγερση, την εκτέλεση όλων των προδιαγραφόμενων δοκιμών, την ετοιμότητα για θέση σε λειτουργία του Κ/Δ Χανίων ΙΙ, από τον ανάδοχο.

Υποχρέωση του αναδόχου αποτελεί, επίσης, η ολοκληρωμένη κατασκευή τού κτιρίου ζεύξης Μ.Τ., το οποίο θα κατασκευαστεί εκτός των ορίων του γηπέδου του Κ.Δ. και σε απόσταση 25 μ. από αυτό καθώς και της διπλής υπόγειας γραμμής Μ.Τ. από το Κ/Δ προς το κτίριο ζεύξης Μ.Τ.

Επιπλέον, ο ανάδοχος θα αναλάβει την υποχρέωση της συντήρησης των 2 ψηφιακών συστημάτων τού κέντρου διανομής για 5 χρόνια μετά την οριστική παραλαβή τους, με δυνατότητα ανανέωσης τής σύμβασης για άλλα 5 χρόνια.

Προσεχώς θα προκηρυχθεί και νέος διαγωνισμός για τη διασύνδεση του νέου Κέντρου Διανομής με το υφιστάμενο μέσω διπλής υπόγειας καλωδιακής γραμμής.

Η ημερομηνία παραλαβής των προσφορών για τον τρέχοντα διαγωνισμό έχει οριστεί για τις 28 Ιουνίου 2019.

ypodomes.com

Διαφήμιση
Διαφήμιση