HomeΕΛΛΑΔΑΠαρέλαση συμβασιούχων από το Δημόσιο -Αυξήθηκαν κατά 8.526 μέσα σε 4 χρόνια

Παρέλαση συμβασιούχων από το Δημόσιο -Αυξήθηκαν κατά 8.526 μέσα σε 4 χρόνια

Εκνευρισμός στην κυβέρνηση από την έκθεση της Κομισιόν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κυβέρνηση διαμαρτύρεται και καταγγέλλει σκοτεινούς κύκλους εντός κι εκτός Ελλάδας για τα μαντάτα που ήρθαν από τις Βρυξέλλες και την Κομισιόν, αναφορικά με τους υπεράριθμους υπαλλήλους.

Όμως, αν δει κανείς ψύχραιμα τις Εκθέσεις και τα στοιχεία που κραδαίνει εδώ και μήνες η Κομισιόν, θα αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με το κυβερνητικό αφήγημα.

Με φόντο το θόρυβο που έχει προκαλέσει όλο αυτό το σκηνικό των προσλήψεων και μετατάξεων λίγα μόλις 24ωρα πριν κλείσει η Βουλή, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ότι από τον περασμένο Νοέμβριο κιόλας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 1η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας είχε βάλει στο μικροσκόπιο τις μετακινήσεις στο Δημόσιο, διαπιστώνοντας ότι αν και δεν υπάρχει πρόβλημα με το μόνιμο προσωπικό, χρειάζεται παρακολούθηση το κομμάτι των συμβασιούχων.

Το πάρτι με τους συμβασιούχους

Σε ειδικό box υπήρχε, μάλιστα, η αναφορά ότι «οι Αρχές δεσμεύθηκαν για μείωση του προσωρινού προσωπικού», ενώ υπήρχε και συνοδευτικός πίνακας, με βάση τον οποίο ο αριθμός των συμβασιούχων θα παρέμενε εντός των προβλεπομένων ορίων και συγκεκριμένα στους 62.439 κατά μέσο όρο στη διάρκεια των μηνών του 2018, από 59.731 το 2017.

screenshot-1

Το πόρισμα για τους υπεράριθμους συμβασιούχους

Λίγους μήνες αργότερα, το Φεβρουάριο του 2019, δηλαδή πολύ πριν από τις Ευρωεκλογές και σίγουρα πριν ανακοινωθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, στη 2η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, η Κομισιόν επανήλθε. Μέτρησε τους μόνιμους, μέτρησε τους προσωρινούς κι εντόπισε αμέσως το πρόβλημα: το 2018 «έκλεισε» με 1.550 υπεράριθμους συμβασιούχους και μάλιστα χωρίς να υπάρχει εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Συμπέρασμα, από την αρχή του έτους κιόλας η κυβέρνηση είχε πάρει το μήνυμα από τις Βρυξέλλες.

screenshot-2 pinakas-proedron-melon

Αν και η Κομισιόν «μετράει» το μέσο όρο των υπαλλήλων με συμβάσεις στη διάρκεια του έτους- ακόμα κι έτσι προκύπτει αύξηση τους κατά 8.526 μέσα σε τέσσερα χρόνια- έχει ενδιαφέρον και η πορεία από Δεκέμβριο σε Δεκέμβριο, όχι μόνο των συμβασιούχων αλλά και των μετακλητών και των προέδρων ή μελών δ.σ οργανισμών. Έτσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Απογραφής.

Ο Δεκέμβριος του 2018 έφυγε με 89.855 συμβασιούχους:

-δηλαδή περίπου 14.000 παραπάνω από το Δεκέμβριο του 2017

-και σχεδόν 21.000 πάνω από το Δεκέμβριο του 2016

-οι μετακλητοί έφτασαν στους 2.699 από 1.901 στο τέλος του 2015.

pinakas-ena-exelixi-metavliton

Στα ύψη οι δαπάνες για τους μισθούς

Όσον αφορά στη δαπάνη για μισθούς, τα στοιχεία από το τελευταίο Μεσοπρόθεσμο δείχνουν ότι το 2016 οι πραγματικοί μισθοί στη Γενική Κυβέρνηση ανέρχονταν σε 15,819 δις ευρώ, το 2017 ανέβηκαν στα 16,277 δις ευρώ, με την πρόβλεψη ότι θα φτάσουν στα 18,1 δις ευρώ το 2020.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση