HomeΕΛΛΑΔΑΧαλασμένο το αναβατόριο για ΑμΕΑ στην Ακρόπολη- Σήκωσαν στα χέρια μαθητή

Χαλασμένο το αναβατόριο για ΑμΕΑ στην Ακρόπολη- Σήκωσαν στα χέρια μαθητή

Τι καταγγέλλει Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ντροπή, θλίψη και προβληματισμό προκαλεί η είδηση πως η Ακρόπολη δεν ήταν προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία για μήνες, καθώς το ειδικό ασανσέρ δεν λειτουργούσε.

Συγκεκριμένα το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια μετά τον Γολγοθά που πέρασε ένας 12χρονος μαθητής, ο οποίος επισκέφτηκε με την τάξη του την Ακρόπολη.

Ωστόσο όταν έφτασε στην είσοδο ο 12χρονος, κατέστη αδύνατο να ανέβει κανονικά στην Ακρόπολη, καθώς το ειδικό ασανσέρ για τα ΑμεΑ δεν λειτουργούσε λόγω βλάβης.

Ο μικρός όταν συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε να ανέβει στην Ακρόπολη, έβαλε τα κλάματα, με αποτέλεσμα  ο πατέρας μαζί με άλλους γονείς τον σήκωσαν στα χέρια τους.

Στη σχετική επιστολή αναφέρεται ότι το ειδικό ασανσέρ είχε εγκαινιαστεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, φτάνοντας να εξυπηρετεί μέχρι και 20 άτομα ημερησίως, ωστόσο από τον Σεπτέμβριο του 2018 είναι ανενεργό, αποκλείοντας την πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι ένα γαλλικό σχολείο που επισκέφθηκε την Ακρόπολη την ίδια μέρα, αναγκάστηκε να μεταφέρει μια μαθήτρια με αναπηρία με τον ίδιο τρόπο.

Η καταγγελία του σχολικού Συλλόγου:

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, «στις 7-5-2019 μας κοινοποιήθηκε από τη Βουλή έγγραφο με το οποίο διαβίβασαν την επιστολή μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «λόγω αρμοδιότητας». Στις 22-5-2019 μας κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έγγραφο με το οποίο διαβίβασαν την επιστολή μας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, προκειμένου η ΕΦΑ Πόλης Αθηνών να μας ενημερώσει «για την εξέλιξη των εργασιών στο αναβατόριο για ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και την αποκατάσταση της προσβασιμότητας».

«Το αίτημά μας είναι να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία του αναβατορίου στην Ακρόπολη, ώστε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να είναι προσβάσιμο και πάλι στα άτομα με κινητικά προβλήματα», καταλήγει ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Δημ. σχολείου της Νέας Ραιδεστού.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Πολιτισμού παραδέχτηκε πως το αναβατόριο ΑΜΕΑ της Ακρόπολης ήταν χαλασμένο, αναφέροντας πως δεν γνώριζε τι συνέβαινε γιατί «η υπηρεσία δεν αξιολόγησε, ως όφειλε, τη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν ενημέρωσε σχετικώς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού:

Η επιστολή του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού και το ατυχές συμβάν κατά την επίσκεψη του εν λόγω σχολείου στο χώρο της Ακρόπολης, έφεραν στη δημοσιότητα το ζήτημα του αναβατορίου για τους ανάπηρους επισκέπτες του μνημείου.   Τον Αύγουστο του 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ακρόπολη απέκτησε αναβατόριο προς χρήση από τους ανάπηρους επισκέπτες της, στο πλαίσιο της επιβεβλημένης πολιτικής καθολικής προσβασιμότητας και ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών.

Ωστόσο η επιλογή του συγκεκριμένου αναβατορίου και ο σχεδιασμός που έγινε τότε άφησαν ανεπίλυτα αρκετά ζητήματα. Το αναβατόριο που επελέγη είναι εργοταξιακό, δεν χωράει φορείο και δεν φτάνει μέχρι τον περίπατο, όπου βρίσκεται ο ανάπηρος επισκέπτης, καθιστώντας αναγκαία τη λειτουργία μιας επιπλέον ειδικής πλατφόρμας.

Σήμερα το αναβατόριο παρουσιάζει περαιτέρω προβλήματα, λόγω παλαιότητας και μη επαρκούς συντήρησης, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να διακόπτεται συχνά. Δυστυχώς, η υπηρεσία δεν αξιολόγησε, ως όφειλε, τη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν ενημέρωσε σχετικώς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αντιστοίχως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν επέδειξε τη δέουσα ευαισθησία ώστε να απαντήσει στην προαναφερθείσα επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού.

Όπως προέκυψε μετά από σημερινή επιτόπια αυτοψία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ήρθε σε γνώση μας το θέμα, το αναβατόριο ΑΜΕΑ λειτουργεί.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν προχωρούμε σε κινήσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος, όπως αξίζει στο πρώτο μνημείο της χώρας. Ο σχεδιασμός προβλέπει την αντικατάσταση του παρόντος αναβατορίου με ανελκυστήρα πλαγιάς που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας και θα καλύπτει όλες τις μορφές αναπηρίας, επιλύοντας επίσης και το πρόβλημα της ειδικής πλατφόρμας.

Έχουμε ήδη απευθυνθεί σε ειδικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συλλέξουμε προτάσεις και προσφορές. Ζητούμε συγγνώμη εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για τις καθυστερήσεις που έχουν επιδείξει και, μετά την αποκατάσταση του υφιστάμενου αναβατορίου, που έχει ήδη επέλθει, διαβεβαιώνουμε ότι κινούμαστε αποφασιστικά για την εξεύρεση οριστικής λύσης».
in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση