HomeHL-9Κλείνουν τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου

Κλείνουν τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου

Δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι – Στον… αέρα 130 χειρουργικές επεμβάσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κλείνουν τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Η είδηση μοιάζει απίστευτη αλλά είναι αληθινή.

Ομολογουμένως δεν έχει προηγούμενο, ειδικά για το χρονικό διάστημα που εκτιμάται πως θα συμβεί, αλλά είναι πραγματικό γεγονός.

Ποτέ μέχρι σήμερα το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δεν βρέθηκε σε τόση δύσκολη θέση από την έλλειψη αναισθησιολόγων. Αυτή τη φορά όμως είναι ξεκάθαρο διότι από τους τέσσερις αναισθησιολόγους, μοιάζει να μπορεί να καλύψει ανάγκες του ιδρύματος μόνο ένας. Ακόμα και για αυτόν προκύπτουν ερωτηματικά για το αν παραμείνει ή όχι.

Για το πιο μεγάλο και τρανταχτό πρόβλημα στα χρονικά λειτουργίας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου τα τελευταία χρόνια, κάνουν λόγο γιατροί με πολύχρονη παρουσία στο Ίδρυμα εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη που έχει καταγραφεί.

Εσωτερικά, επιβεβαιώνεται, πως το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου έχει αναγκαστεί να συμφωνήσει με τον κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων για ένα μήνα.

Από την πλευρά της Διοίκησης η Μαρία Σπινθούρη τονίζει πως «δεν θα μπαίνουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία μέχρι νεωτέρας». Εξηγεί δε πως αυτό οφείλεται στις μαζεμένες αναρρωτικές άδειες που πήραν οι αναισθησιολόγοι προκαλώντας αναγκαστικές εξελίξεις στο ίδρυμα. «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε απόφαση και να κόψουμε τα τακτικά χειρουργεία. Δηλαδή τα πρωινά προγραμματισμένα δεν θα γίνονται», ενημερώνει και επισημαίνει πως δεν υπήρχε μεγάλη λίστα για να δημιουργηθεί πρόβλημα. Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου υπογραμμίζει πως η απόφαση όπως λήφθηκε είναι για «μέχρι τέλος του μήνα», με βάση την εισήγηση της επιτροπής χειρουργείου και του επιστημονικού συμβουλίου, αλλά αν νωρίτερα προκύψει θετικότερη εξέλιξη και επιστροφή.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την λειτουργία του Νοσοκομείου; Για την διοικήτρια δεν είναι λόγος για ν’ ανησυχεί ο κόσμος. Μάλιστα διαβεβαιώνει πως θα γίνονται κανονικά τα έκτακτα χειρουργεία. Δηλαδή αν ένα περιστατικό τραυματισμού σε τροχαίο φτάσει στις 11 το βράδυ στο Νοσοκομείο και απαιτηθεί χειρουργείο, αυτό σημαίνει πως θα γίνει κανονικά η εγχείρηση γιατί θα υπάρχει αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο στο πλαίσιο της εφημερίας του. Ποιοι κάνουν εφημερίες για να μπορεί να γίνει αυτό; Ο αναισθησιολόγος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ένας αναισθησιολόγος από τη Σητεία και ο ένας από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Έτσι, θα καλύπτεται το πρόγραμμα των εφημεριών για να μην προκύψει πρόβλημα με τα επείγοντα, όπως προκύπτει από τις εξηγήσεις που παρουσιάζει η κα Σπινθούρη.

«Με τη βοήθεια του αναισθησιολόγου της Μονάδας και της Σητείας καλύπτεται το πρόγραμμα των εφημερίων. Πήραμε κι ένα γιατρό στη Μονάδα εγκαίρως γιατί ξέραμε το πρόβλημα με επικείμενη συνταξιοδότηση, για να συνδράμει στις εφημερίες και για να καλυφθεί το αναισθησιολογικό. Το Νοσοκομείο λοιπόν συνεχίζει να εφημερεύει κανονικά και τα επείγοντα μπαίνουν κανονικά», υπογραμμίζει η Διοικήτρια.

Το ερώτημα είναι τι έπεται κι αν το πρόβλημα χρονίσει; Κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει πως θα εξελιχθεί στη συνέχεια το θέμα, δεδομένου ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη αναισθησιολόγων στη χώρα με αποτέλεσμα να καταγράφονται ελλείψεις και σε μεγάλα νοσοκομεία. Το πρόβλημα, ωστόσο είναι πως δεν να συνεχιστεί η συνθήκη αυτή για ένα νοσοκομείο με το ρόλο εκείνου του Αγίου Νικολάου. Αναζητείται λύση και μάλιστα άμεση για να μπορεί να λειτουργήσουν και τα τακτικά χειρουργεία.

ygeionomikoi.gr/ anatolh.com

Διαφήμιση
Διαφήμιση